Kotorski maturanti “zasijali” ljepotom na maturskoj večeri

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 27. svibnja 2018. - 9:05

M. Krivokapić

„Ozarenih lica, u dugim haljinama i odijelima, praćeni brojnim pogledima najbližih i svih koji su došli da ih isprate, pozdrave, fotografišu, maturanti su danas prošetali ulicama starog grada. Polako, ali smjelo I dostojanstveno, kao i sve četiri godine srednjoškolskog obrazovanja, kao i posljednjeg nastavnog dana, nastavili su slavlje u budvanskom hotelu “Splendid” sa svojim roditeljima i profesorima, sa svojom generacijom.

Prije nego što su zaplesali prvi ples, maturanti Gimnazije, Ekonomske, Medicinske, Pomorske i Muzičke škole, otpjevali su himnu “Gaudeamus igitur” i pozdravili prisutne biranim riječima zahvalnosti, svirkom, igrom i pjesmom. Obraćajući se profesorima, roditeljima i generaciji, učenica Gimnazije, Jelena Kovačević je rekla:

“Zahvalnost je merilo svake sreće… uzbuđeni na pragu nove svetlosti, zahvaljujemo na svakoj poučnoj reči, trudu i dobroti, razumevanju i pomoći, pa i svakom prekoru i kazni poteklim iz dobrog srca… na svakom upisanom času, brizi I toplini, na – ljubavi… Srećni i pomalo tužni u ovom svečanom času, ponosni smo što smo bili deo tradicije i istorije kotorske Gimnazije!”

Osjećanja radosti, ali i tuge zbog rastanka, obećanja da će trudom i radom opravdati povjerenje odraslih, sa njom su podijelile i učenice: Stefana Kovačević iz Ekonomske škole, Marija Pajović iz Medicinske i Iliana Bakmaz iz Pomorske škole, u svojoj pozdravnoj riječi.

U zajedničkom programu svih škola, učenici su ukazali na vjekovne običaje bokeljskih žena da pomorce ispraćaju žalnom pjesmom “Oj more duboko”, a dočekuju zajedničkom igrom u kolu, bilo bokeljskom ili škaljarskom. Jedni su, kako to često biva među pripadnicima starijih generacija, branili “dobra stara vremena” kada su se otmene zabave održavale u gradskoj kafani “Dojmi”, dolazili muzičari iz Milanske skale i svirao se bečki valcer. Drugi, koji predstavljaju današnje vrijeme, stali su u odbranu ove maturske večeri koja je zasijala od ljepote i dobrog raspoloženja neke nove mladosti i od njene spremnosti da se prepusti drugim ritmovima i snovima. Zato su program I završili pjesmom “Svet je lep kada sanjamo”.

U programu su učestvovali: Nikola Čavor, Aleksa Vujić, Aleksandar Tomić, Ljubo Pavićević (gitara), Anja Radonjić (solo), Daria Lazarenko ( solo ), Tamara Ljesar, Ivana Vučeljić, Antonio Grgurović, Ivan Mršulja, Ana Parapid, Marko Gunjajević i zajednički hor svih škola. Sa učenicima su radile profesorice: Sonja Golub-Klenak, Ivana Marković i Ljiljana Čolan iz Gimnazije i profesorica Mare Pržica iz Pomorske škole.

Ne skrivajući radost i uzbuđenje, maturanti su uz zvuke Šostakovičevog valcera, zaplesali svoj prvi ples sa roditeljima i najbližima.

Pa neka im je srećno na svim božijim putevima znanja i saznanja!“ 

 

Sonja Golub-Klenak