Roman Simović novi je umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. srpnja 2017. - 17:49
Autor: 

Fondacija “Don Branko Sbutega” koja je izvršni producent festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike, imenovala je našeg proslavljenog violinistu Romana Simovića za novog umjetničkog direktora Festivala. Simović je inače član programskog savjeta Don Brankovih dana muzike i uključen je u život festivala od njegovog osnutka. Naš poznati violinist već je krenuo s pripremama programa za 2018. godinu ovog najznačajnijeg festivala umjetničke glazbe u Crnoj Gori.

Roman Simović je koncert-majstor Londonskog simfonijskog orkestra, osnivač i član gudačkog kvarteta Rubikon, prepoznat diljem svijeta kao umjetnik briljantne virtuoznosti i urođene muzikalnosti. Nastupa u poznatim svjetskim salama i na najznačajnim festivalima kao što su Verbier Festival, White Nights u Sankt-Peterburgu, Easter Festival Valery Gergiev u Moskvi, Dubrovačke ljetnje igre, KotorArt, BEMUS, NOMUS itd. Kao solist, svirao je pred Londonskim simfonijskim orkestrom, Simfonijskim orkestrom teatra „Marijinski“, Simfonijom Nove Škotske u Kanadi, Komornimm orkestrom „Franc List“ u Mađarskoj, kameratama Berna, Salcburga, potom Poznanjskom, Praškom filharmonijom itd. Surađivao je s dirigentima kao što su Valerij Gergijev, Antonio Papano, Kristjan Jarvi, Jirži Belohlavek, kao i sa solistima poput Leonida Kavakosa, Šlomoa Minca, Itamara Golana, Julijana Rahlina, Мiše Majskog, Evgenija Kisina, Juje Vang i dr. Redovito održava majstorske kurseve u SAD, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Srbiji, Crnoj Gori, Izrealu, Italji. Svira na violini Antonija Stradivarija iz 1709. godine.

Dosadašnji umjetnički direktor Don Brankovih dana muzike i jedan od osnivača festivala KotorArt, pijanist Ratimir Martinović, u svojstvu izvršnog direktora u narednom periodu će se intenzivnije posvetiti poslovima koji predstoje festivalu na planu stabilnog financiranja i funkcioniranja u budućnosti.

KotorArt Don Brankovi dani muzike su već osmislili dodatne programe i novine u smislu koncepta i pravaca razvoja festivala o čemu će javnost blagovremeno biti  obavještena.