„Pučke pobožnosti Gospe od Snijega u Škaljarima – prošlost zajednice spaja i danas“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Utorak, 26. rujna 2023. - 16:33
Autor: 

Hrvatsko kulturno društvo „Tomislav“ Kotor predstavit će nedavno realiziran projekt „Pučke pobožnosti Gospe od Snijega u Škaljarima – prošlost zajednice spaja i danas“, 28. rujna (četvrtak), s početkom u 17 sati, u crkvi Gospe od Snijega u Škaljarima. Projekt je podržan od strane Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.
"Ovim projektom željeli smo obilježiti 120 godina od izgradnje nove crkve Gospe od Snijega u Škaljarima i ukazati poštovanje našim pradjedovima koji su s velikim odricanjima i trudom gradili ovu crkvu i fizičkim radom i izdvajanjem novčanih priloga da bi nam ostavili prelijepi trag svog postojanja, svoje vjere i identiteta.
Tijekom realiziranja projekta radile su sljedeće sekcije:
- kreativna radionica koja je izradila 120 cvjetova za uresit prostor oko kipa Blažene Djevice Marije koji se prenosi iz stare crkve na dan zaštitnice Škaljara – Gospe od Snijega 5. kolovoza i izlaže na štovanje u novu crkvu;
- sekcija istraživača kulturne baštine koja je tražila podatke o izgradnji crkve, o načinu na koji se obilježavao dan naše zaštitnice Škaljara u prošlosti, o načinu života naših pradjedova, o radu hrvatskih društava;
- mali ekolozi koji su sadili nove sadnice u prostoru oko crkve i uređivali prostor te smo zahvaljujući njihovom entuzijazmu sigurni da će jednog dana odgovorno preuzeti obvezu održavanja prostora oko crkve"‐ približila je projekt Zrinka Velić, predsjednica HKD- a Tomislav.