Prva nagrada „Darinka Matić Marović” pripala dirigentici prof. dr. Dragani Jovanović

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. srpnja 2021. - 14:51
Autor: 

U čast jedne od najznačajnijih predstavnica glazbene umjetnosti u regiji, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt Don Brankovi dani muzike je, uz podršku obitelji  Marović, uspostavio bijenalnu nagradu s njenim imenom. Odlukom žirija, prva nagrada je pripala dirigentici, prof. dr. Dragani Jovanović.

„Festival je formirao međunarodni žiri u sastavu: Radmila Smiljanić (Bosna i Hercegovina), primadona i spisateljica, predsjednica žirija; Dobrila Popović (Crna Gora), samostalna savjetnica za muzičku i muzičko-scensku djelatnost Ministarstva kulture Crne Gore;  Mirjana Mima Lazarević (Srbija), dugogodišnja urednica muzičkog programa Centra za muziku Kolarčeve zadužbine; Marina Mikić (Crna Gora/Srbija), pijanistkinja, samostalna stručna saradnica na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, asistentkinja umjetničkog direktora KotorArta; Jelena Susnick (Slovenija), dirigentkinja i spisateljica.  Članice žirija su donosile odluku na osnovu dvanaest raznovrsnih prijava različitih institucija i pojedinaca, za ukupno osam kandidatura za dodjelu Nagrade: pijanistkinji, flautistkinji, dvije solo pjevačice, dvije dirigentice i dvije kompozitorke. Žiri je na online sjednici raspravljao o svim predlozima, a potom je u kontekstu vrednovanja umjetničkih dostignuća napravio uži izbor od tri izuzetne kandidatkinje: kompozitorke Nataša Bogojević i Darija Andovska i dirigentkinja Dragana Jovanović. Većinom glasova, Žiri je donio odluku da se nagrada za 2021. godinu dodjeli prof. dr Dragani Jovanović, dirigentkinji, za izuzetan doprinos i razvoj umjetničke muzike na prostoru bivše Jugoslavije“ – stoji u priopćenju Festivala.

Prema obrazloženju Žirija:“Dragana Jovanović, vanredni profesor Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na katedri za dirigovanje je, kao dugogodišnji asistent  i saradnik prof. Darinke Matić Marović u Akademskom horu Obilić AKUD Branko Krsmanović i Akademskom horu Collegium musicum, imala privilegiju da se stručno izgrađuje i umjetnički oblikuje. U interpretaciji vokalnih i vokalno-instrumentalnih formi šireg stilskog raspona i različitog žanra, pokazala je umijeće i visoke estetske domete naročito u tumačenju kompozicija savremene muzike. Potvrda njenog suverenog vladanja scenom su mnogobrojni uspješni  koncerti realizovani u regionu i na međunarodnoj sceni. Doprinos razvoju muzičke umjetosti na našem prostoru je i poseban vid djelovanja Dragane Jovanović vezan za kreiranje i izvođenje muzike za film i pozorište, kao i realizacija intermedijalnih projekata. Imajući u vidu izuzetno bogatu biografiju, posvećenost i predanost životnom izboru, njeno umjetničko i muzičko-pedagoško pregalaštvo, Žiri je uvažio i čvrste preporuke institucija koje su je kandidovale kao aktivnog dijela kulturnog života ovih prostora“.

Institucije i pojedinci koji su kandidirali prof. dr. Draganu Jovanović su Fakultet muzičke umjetnosti iz Beograda, Udruženje kompozitora Srbije kao i Aleksandar Simić, kompozitor.

Kompletna biografija prof. dr.  Dragane Jovanović može se naći na službenom sajtu Festivala, www.kotorart.me