KotorArt - poziv za podnošenje prijedloga za dodjelu nagrade Darinka Matić Marović

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. ožujka 2023. - 10:06
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike pozivaju organizacije, udruženja, ustanove, kao i pojedince iz oblasti glazbene umjetnosti da podnesu prijedloge za nagradu Darinka Matić Marović.

„U čast jedne od najznačajnijih predstavnica muzičke umjetnosti u regionu, Darinke Matić Marović, Međunarodni festival KotorArt uspostavio je bijenalnu nagradu sa njenim imenom 2021. godine, koja se dodjeljuje istaknutim umjetnicama za djela ili ostvarenja koja predstavljaju izuzetan doprinos razvoju muzičke umjetnosti na prostoru bivše Jugoslavije, kao i za ženske stvaraoce porijeklom sa ovog prostora. Međunarodni žiri, koji će kao i prve godine odlučivati o dodjeli nagrade, sačinjen je od renomiranih umjetnica iz polja muzičke umjetnosti. Nagrada će biti uručena u Kotoru tokom trajanja festivala (13. jul -14. avgust) a pored diplome, za izabranu umjetnicu je planirana i novčana nagrada“.

Organizacije i pojedinci iz oblasti glazbene umjetnosti mogu poslati  svoj prijedlog za dodjelu nagrade, popunjavanjem online formulara na adresi https://kotorart.me/cg/nagrada . Pored osnovnih podataka o organizaciji ili pojedincu koji podnosi prijedlog, kao i njihovoj kandidatkinji za dodjelu nagrade, prijedlog mora biti obrazložen i potkrijepljen prilozima koji potvrđuju njen doprinos razvoju u oblasti glazbene  umjetnosti. Poziv je otvoren do 15.5. 2023.

„Dragana Jovanović, vanredna profesorka Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu na Katedri za dirigovanje i dugogodišnja saradnica prof. Darinke Matić Marović, prva je dobitnica ove nagrade, kojom želimo odati počast našoj dragoj Bokeljki Dari, ali i podstaknuti sve umjetnice na dalji rad i usavršavanje. Ime Darinke Matić Marović vezujemo za neiscrpnu energiju, perfekcionizam, upornost, marljivost, autoritet i muzikalnost. Bila je revolucionarka borbenog duha i nevjerovatne radne etike koja je podstakla mnoge žene na dalji rad, usavršavanje i razboritost. Upravo zbog toga planiramo da, pored nagrade sa njenim imenom, organizujemo i niz programa o ženskim pravima, inspirisani Darinim likom i djelom“ - istakli su iz PR službe Festivala.

„Darinka Matić Marović (1937-2020) bila je istaknuta umjetnica, proslavljena dirigentkinja, prva žena dekan Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, prva žena rektor Univerziteta umetnosti, u pet mandata. Vodila je Akademski hor Collegium musicum od 1971. godine, i Akademski hor Obilić od 1981. godine, a za 45 godina karijere dirigovala na više od deset hiljada koncerata. Rođena je u Herceg Novom, muzičku školu i realnu gimnaziju završila je u Kotoru, a Fakultet muzičke umetnosti u Beogradu. Sa svojim horovima dirigovala je u preko 40 zemalja svijeta. Turneje hora u SAD i u Kanadi podrazumijevale su preko stotinu nastupa. Imala je priliku da diriguje u najprestižnijim dvoranama svijeta, poput Karnegi hola  u Njujorku, Muzikferajna u Beču, Mocarteuma u Salcburgu. Takođe, nastupala je sa mnogobrojnim uglednim orkestrima iz regiona (Beogradska, Zagrebačka, Skopska filharmonija) a ostvarila je saradnju i sa operskim kućama u Italiji, Rumuniji i Sovjetskom Savezu. Preminula je u 84. godini života i sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu“.