Promovisana zbirka kratkih priča "Nebeska igra" Dragana Popadića

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 16. rujna 2023. - 10:37
Autor: 

Zbirka kratkih priča „Nebeska igra“ Dragana Popadića promovisana je danas u okviru 11. Festivala fantastične književnosti „Refesticon“

Kako je kazao urednik tog izdanja Dragić Rabrenović, velika Popadićeva spisateljska uloga proističe iz njegovog v poznavanja te nebeske igre , šaha, a kao majstor šahovske igre, kako je istakao Rabrenović, on se poigrava sa čitaocima.

„Nebeska igra, igra tvorca sa čovjekom opisuje svaku priču ili ono što je Popadić pokušao da nam dočara, a to je na koji način neka veća tvorevina od naše civilizacije, da li je to Bog, Alah, Krišna, da li je to vanzemaljac, nismo sigurni, ali smo sigurni da se neko poigrava sa čovječanstvom i to je ono što Popadić na neki način nama pokušava da ukaže kroz izuzetno majstorski ispisane priče“ kazao je Rabrenović.

Rabrenović kaže da su priče u Popadićevoj zbirci grupisane u četiri cjeline te da ih krasi to što je u centru zbivanja uvijek čovjek.

„Taj humani dio koji nam on ukazuje jeste upravo kvalitet ovih priča bez obzira da li je to Leonardo da Vinči, knjaz Danilo, ili neki naučnik koji je napustio Crnu Goru i koji u Americi pokušava da nam nekako pomogne da se spasimo od virusa i nekih novoh tehnoloških dostignuća to nije toliko važno, važno je da je taj čovjek pojedinac i da je ta njegova sudbina ono što nas sve opisuje. Sa druge strane tu su i priče koje su povezane sa ovom temom transhumanizma, androidi, vještačka inteligencija, ali zbirka sadrži i priče koje sam ja u pogovoru opisao kao spekulativna fikcija, odnosno famntastika među kojima su priče Partiji pokera, Vrućica ili San koja govori o ljudima koji su na neki način u iskušenjima. Takođe četvrta grupa priča u Popadićevoj zbirci sadrži epsku fantastiku,a radi se o pričama o Ilirima, ali o Ristovoj bisti i zmaju i drge priče“ kazao je Rabrenović.

Dragan Popadić, novinar i književnik iz Tivta, ističe da je u osnovi književnosti uvijek životna priča, bilo da su u pitanju teme mitologije, istorije, egzistencijalna ili društvena pitanja, o čemu piše kroz različite forme.Popadić je istakao da da je zbirka kratkih priča „Nebeska igra“ njegova sedma knjiga.

Tekst: Radio Bijelo Polje/Vanja Šabanović

Foto:Vladimir Jelić