Promovirana „Maštalica“ Ane Janović

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 27. svibnja 2022. - 22:12
Autor: 

Promocija knjige poezije za djecu „Maštalica“,  autorice  Ane Janović, održala  se danas  u Muzeju i galeriji Tivat, a u organizaciji NVU „Gjurgjevo brdo“.

Na početku, ispred NVU „Gjurgjevo brdo“,  nazočne je pozdravila Magdalena Sindik.

„Anine pjesme su prave male filmske priče. Puno događaja, puno dešavanja, puno detalja i sitnica. I, puno ljubavi, prema djeci, prema odraslima, prema svijetu i ovom našem životu, koji je češće težak nego lak, ali koga oplemenjuju umjetnici i ljudi sa maštom“ – rekao je prilikom svog obraćanja  Dragan Popadić, novinar i književnik, koji je i recenzent „Maštalice“. Također je istakao da Anine pjesme imaju i  edukativnu notu.

Ana Janović je izrazila zahvalnost svima koji su joj bili potpora tijekom realizacije projekta, svima koji su vjerovali u nju i koji su je potaknuli da napiše stihove za najmlađe. Autorica je izrazila zahvalnost i vrtiću Bambi, gdje se održala radionica, koja je glavni „krivac“ Aninih stihova.

Prisutnima se obratila i Sandra Slovnikar, iz NVO „Književne omladine Tivta“, koja je bila velika potpora Ani te rekla kako je „Književna omladina Tivta“ , za 25. rođendan,  dobila  najljepši dar, a to su upravo Anini stihovi o njihovoj školici. Autoricu je opisala kao osobu, koja je uspjela sačuvati dijete u sebi, a i ono najbitnije, nije prestala maštati.

Moderator programa je bio Dragan Laković, koji nam je  nešto više rekao o autorici: “Ana Janović je rođena na Cetinju 1981. godine. Osnovno i srednje obrazovanje je stekla u Herceg Novom gdje je živjela do 2017. godine kada se zbog ljubavi i porodice preselila u susjedni grad Tivat. Diplomirala je 2018. na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci – Odsjek turizam i hotelijerstvo, te stekla zvanje diplomiranog menadžera u turizmu. Talenat za pisanje poezije otkrila je u ranoj mladosti, a podsticaj za pisanje dječije poezije je dobila nakon učešća na literarnom projektu lokalnog vrtića kada je napisala pjesmu o svojoj djevojčici. Pored sopstvenih dogodovština iz djetinjstva ćerka joj je nepresušan izvor inspiracije. Ovo je njena prva zbirka pjesama za djecu“.

Imali smo priliku i čuti najmlađe, koji su ponosno recitirali Anine pjesme.