Promocija romana „Marioneta“ u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. travnja 2018. - 9:43
Autor: 

Promocija romana  „Marioneta“, autorice Biljane Alavanje, bit će održana 12. travnja u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu, s početkom u 20 sati.

Roman Marioneta

Psihološki roman pisan u prvom licu kroz životnu ispovijed glavne junakinje Dine, napisan prema istinitoj priči. Obuhvaća razdoblje druge polovice dvadesetog stoljeća i predstavlja dokaz položaja žene u tom vremenskom razdoblju i povijesnom kontekstu.

Ono što je nekada bila najpoželjnija ženska osobina, trpeljivost, u današnje vrijeme karakterizira se kao nasilje u obitelji. Glavna junakinja izložena je svim oblicima obiteljskog nasilja, koje počinje u primarnoj obitelji, kada je otac poklanja svom bratu i snahi, a onda nakon nekoliko godina vraća kada oni čudom dobiju svoje dijete. Udaje je nakon izgubljene kockarske partije... Preživljava fizičku i psihičku torturu, ali uvijek nastavlja dalje. Oslonac u početku nalazi u svojoj lutki, a kasnije u majčinstvu, koje je inspirira i da sačuva dušu, bar jednu polovicu. Dina ne proklinje one koji su se ogriješili o nju, ne priziva osvetu. Ona svojom ljubavlju uspjeva mijenjati ljude, okupljati ih i zbližavati.

Roman je dokaz jednog života i vremena, ali i opomena današnjim ženama. Svako može biti marioneta, ali i lutkar vlastitog života.

 

Biljana Alavanja  - biografija

Rodila se 1979. godine ,baš kad je to sama htjela, bila je Kodžić sve dok nije poželjela postati Alavanja. Rodila je Andriju 2000. i Elenu 2002. godine, usavršavala, rodila Pavla 2011. godine, magistrirala… A onda je osjetila potrebu napisati roman. Napustila je univerzitetsku karijeru da bi pisala život. Težak, sladak, mučan, veseo, ali jednostavno život. Biljana Alavanja je stvarna, prihvata podjednako teškoće i sreću kao sastavni dio postojanja ljudskog bića. Teškoće je inspiriraju. Tada je najjača. Povlastica je biti njezin prijatelj, njezini prijatelji su njezini čitatelji.