Promocija romana Andreja Nikolaidisa u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 10. kolovoza 2015. - 10:46
Autor: 

Promocija romana  „Devet“,  autora Andreja  Nikolaidisa održat će se u Atriju ljetnikovca Buća 10. kolovoza, s početkom u 21 sat.

„Roman govori o ciničnom novinaru koji otkrije da baka koja ga je odgajila nije bila njegova baka. Shvata da je čitava istorija njegove porodice izmišljena, da je sve, od porodičnog stabla do fotografija iz porodičnog albuma, falsifikat. Počinje istragu o svom porijeklu, u čijem središtu je tajanstvena figura njegove majke, koju nikada nije upoznao. Uskoro povjeruje da je njegova majka bila ubica jugoslavenske Tajne službe, specijalizovana za likvidacije političkih emigranata“.

Andrej Nikolaidis je rođen u Sarajevu 1974. Najvažnije knjige: romani „Sin”, „Dolazak” (koji s  „Devet” čine trilogiju „Djeca”), „Mimesis”, „Odlaganje”, „Parezija” i esejistička knjiga „Homo Sucker: poetika Apokalipse”. Dobio je Europsku nagradu za književnost i crnogorsku državnu nagradu „Miroslavljevo Jevanđelje”. Objavljivao članke u The Guardianu, Al Jazeeri, Mladini… Romani  su mu objavljeni u 16 izdanja na raznim europskim jezicima, između ostalih engleskom, njemačkom, talijanskom, turskom…