Promocija monografije Lectionarium et Pontificale Catharense – Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije 1166.

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. kolovoza 2020. - 14:25
Autor: 

U ponedjeljak, 24.8.2020. u 20 h, u Ljetnoj bašti Porta Montenegra u Tivtu, bit će upriličena promocija monografije Lectionarium et Pontificale Catharense – Lekcionar i Pontifikal Kotorske biskupije 1166., autorice Lenke Blehove Čelebić, a u organizaciji JU Centar za kulturu Tivat.

 „Pontifikal Kotorske biskupije (tačan naslov monumentalne monografije Lenke Blehove Čelebić: Lectionarium et Pontificale Catharense 1166) ne samo što pripada zapadnoj kulturnoj tradiciji, nego je i stvara,  onda kada je Zapad još uvijek napola pustinja: sredina XII-og vijeka. U doba kada “Evropa predstavlja minsko polje, puno jeresi i jeretika” u malom Kotoru se tumače učenja najviših vjerskih i kulturnih autoriteta. Monumentalna ilustrovana monografija (29 x 25 cm) sastavljena je od 404 strane fototipskog izdanja originalnog manuskripta, i 100 strana teksta autorice, sa tumačenjima i kritičkim aparatom na svakoj stranici,  uz bibliografiju i naučni aparat na dvanaest jezika. Autorka je u originalnom tekstu pronašla preko 1.000 citata iz ukupno 73 knjige Biblije i objavila ih na margini uz rukopisni original, što je ravno “traženju igle u plastu sijena”, kako se to popularno kaže u paleografiji. Ne zna se pouzdano gdje je manuskript izrađen, da li u nekom od beneventanskih manastira u Južnoj Italiji, ili, eventualno, u nekom skriptoriju u Boki Kotorskoj, ali je izvjesno da indicije u naučnoj studiji uz ovo izdanje bacaju svjetlo na  problem i na potencijalno rešenje u budućnosti. Nijedan rukopis u ovom dijelu svijeta nije toliko stariji od Gutenbergove štampe koliko ovaj – punih 300 godina. Od Miroslavljevog jevanđelja Pontifikal je stariji 30 godina, a od Oktoiha Đurđa Crnojevića 330“.

O ovom monumentalnom djelu govorit će predsjednik HNV CG Zvonko Deković, urednik izdanja Neven Staničić i autorica djela Lenka Blehova Čelebić.