Promocija knjige „Kostim utopije“ Gojka Čelebića

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 14. studenog 2019. - 11:34
Autor: 

Povodom obilježavanja Dana Općine Budva u petak, 15.11., s početkom u 20 sati u holu Akademije znanja bit će promovirana nova knjiga iz edicije Narodne biblioteke Budve – „Kostim utopije” autora Gojka Čelebića.

Knjiga se bavi autorima, koji su ponikli s područja Budve, a to su: Stefan M. Ljubiša, Simeon Piščević, Marin Bečić, Dionisije Miković, Miroslav Luketić… „Kostim utopije” otvara opera u dva čina „Izabeta i Đurđe” nakon koje slijede: esej „Pejzaž u kom se vidi još ponešto osim lovca i zvijeri”, ogled pod nazivom „U ruži vjetrova”, rasprava o S.M. Ljubiši, esej „Princeza je pobjegla u Dubrovnik sa budvanskom riznicom”, i u završnici tekstovi s naslovima  „O Dionisiju Mikoviću”  i „Interesovanja i zavičaj – o Miroslavu Luketiću”.

Uz naslov knjige autor Gojko Čelebić, između ostalih, bilježi i sljedeće riječi: “Onaj teški kaput dijaloškog realizma, moćni kostim dijaloga, svojstven drugoj polovici devetnaestog i prvoj dvadesetog vijeka, koji je Stefan Mitrov Ljubiša navukao na svoja pleća, zahvaljujući političkom iskustvu u parlamentu jedne carevine (tako se zvao taj parlament: Carevinsko vijeće u Beču) pokrenuo me je, u dokolici, prvo da napišem studiju o Ljubiši diplomati, a onda, pošto sam pregledao svoje ranije primorske i budvanske književne i scenske teme, da krenem u pravcu ovog izbora, kao što glumac kreće u pravcu svog kostima – prirodno i lako sa skrivenim porivom uobličenja, i, još skrivenijim, porokom utopije”.