Priznanje „Zlatni zmaj“ Mirašu Martinoviću

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 22. prosinca 2020. - 9:03
Autor: 

 Crnogorski pisac Miraš Martinović, dobitnik je međunarodnog priznanja Zlatni zmaj, priopćio  Organizacijski odbor osmog Regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON.

Ovogodišnje priznanje za doprinos fantastičnoj književnosti je pripalo Martinoviću, koji je bio nominiran  među više kandidata iz država regije zbog, kako se navodi, dugogodišnjeg staralaštva s elementima epske fantastike posvećenog temama značajnim za povijest  i kulturnu baštinu Crne Gore i država u okruženju.

Prema riječima realizatora projekta, koji je podržan od strane Ministarstva kulture, posebno je značajno što je Ilirsko kraljevstvo tema osmog izdanja festivala koji se održava u Bijelom Polju od 24. do 27. 12., o čemu je Miraš Martinović decenijama unazad pisao kroz više romana.

Organizatori jedinog crnogorskog festivala ove vrste najavljuju da će u izdanju Radija Bijelo Polje i JU Ratkovićeve večeri poezije ovim povodom biti objavljen novi Martinovićev roman ‘’Teuta, kraljica Ilira’’.

Miraš Martinović jedan je od najznačajnih crnogorskih pisaca čija su djela prevođena na više jezika. Dobitnik je Regionalne književne nagrade Teuta i Oktobarske nagarde Herceg Novog, grada gdje živi. Član je  Crnogorskog PEN-a i Matice Crnogorske. Do sada je objavio više zbirki poezije, kratkih priča i romana među kojima su i Jeretik (1983.), Poslednji Eshilov dan (1995.), Vavilonski mudraci (1998.), Putevi Prevalisa (1999.), Otvaranje Agruvijuma (2000.), Teuta (2003.), Snovi u Doklei (2008.), Nevidljivi ljetopis (2010.), Govor kraljeva (2011.), Antički gradovi snovi i sudbine (2012.) i Dioklitijsko zavještanje (2012.) roman koji je ranije promoviran na REFESTICON-u.

Podsjećamo da su dosadašnji dobitnici nagrade Zlatni zmaj Zoran Živković, Filip David, Milenko Ratković, Slobodan Vukanović, Adnadin Jašarević i Franćesko Verso.