Priča jednog kapetana o Boki i Bokeljima

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 15. ožujka 2017. - 10:01
Autor: 

Pjesmarica „Čudesna Boka“, autora Gracije Gaša Marovića s Mula, promovirana je sinoć u Galeriji solidarnosti u Kotoru, u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore.

Nazočne je, u ime organizatora, pozdravila kustosica Galerije i povjesničarka umjetnosti Marija Mihaliček i kazala da su odlučili prihvatiti ovu promociju iz dva razloga: „Prvo što je to prvi poetski prvijenac našeg dragog sugrađanina, a drugo što smo prepoznali da ova knjiga poezije ima jednu posebnu vrijednost, jer čuva naš lokalni jezik, čuva ga od zaborava“.

O poeziji Gracije Marovića govorio je prof. Neven Staničić, koji nam je otkrio da se autor, osim pisanja pjesama, bavi pomorstvom: „Bokelji se vraćaju doma. Naši pomorci ne idu u svijet da bi ostali tamo. Naši pomorci idu u svijet da bi se vratili i da bi Boku učinili boljom. Da oni to nisu uradili, mi ne bismo danas u ovakvoj palati razgovarali i predstavljali jednu zbirku pjesama. Mogao je odlučiti da crta, mogao je odlučiti da riba, a on je ipak odlučio da piše stihove. I to je prelijepo. Ja ne znam puno bokeških kapetana novijeg doba koji su to radili“.

Brojnim posjetiteljima obratila se i pjesnikinja Dubravka Jovanović, koja autora naziva „poetski mornar“ i „morski poeta“: „Na ovom pjesničkom điru kroz Boku s barkom na vesla, kapetan je na ulicu još i čarobne riječi u`vatio sa sve njihova mužikom, milozvučjem nažalost sve zaboravljenijem našega naškoga jezika. Tu od šuga leksiku, taj poj od soli i te vokale morske, to blago narodnoga jezika Boke kotorske, davno usvojenih tuđica, prije svega iz italijanskog jezika, ne čine samo šarmantne riječi i govor naših starih, već one oslikavaju društvene i istorijske okolnosti u kojima se u Boki živjelo i radilo. I baš kao što je, nažalost, sve manje ribe u zalivu, mreža i kašeta na pontama, drvenih barki u mandraćima, kao što obale mijenjaju izgled, a škura eloksir zamjenjuje, tako nam i jezik nestaje, i njega surlaš grize, pa su ovakve knjige pravi medaljon od staroga zlata u kojima se čuva slika najdražih“.

„Privilegija je udisati ovu ariju bokeljsku, privilegija je sroditi se sa valovima i barkama, mandraćima i pjacetama. Kapetan je svoj život podario i barci i moru i jednoj luci. A ta luka nikada nije okupana zlim, već samo dobrim. Legendarna, mitska, narodna , naša – takva je Boka u očima pjesnika“, istakla je, govoreći o autorovoj pjesmarici, prof. Maja Grgurović, ističući da je njegova poezija „toplo sjećanje i ušuškani mir“.

Sudionici promocije su pročitali nekoliko pjesmama iz pjesmarice Gracije Marovića, a primjerci pjesmarice su darovani svim zainteresiranim ljubiteljima poezije.