Predstava "Penelopijada" u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 12. kolovoza 2017. - 9:54
Autor: 

Na sceni Atrija Buća u Tivtu, u ponedjeljak, 14. kolovoza, s početkom u 21 sat bit će odigrana kazališna predstava "Penelopijada".

U predstavi  igraju: Dubravka Drakić, Tanja Bošković, Branka Femić,  Gorana Marković, Kristina Stevović, Jelena Simić,  Smiljana Martinović,  Vesna Vujošević.

 

Tekst : Margaret Atwood

Režija : Dragana Varagić

Prijevod : Bojana Vujin

 

 

Ovaj komad je borba da se kaže istina koju bi najradije svi zaboravili. Istina je lekovita. Pitanje istine je pitanje identiteta.

 

Biće muzike i koreografije u ovom sveženskom komadu gde nam Penelopa i njene sluškinje, koje igraju mnoge uloge, nude reviziju poznatog Homerovog speva. One nam, iz svoje perspektive, nude rekonstrukciju dogadjaja iz «Odiseje», koji je od žrtava napravio krivce i kome Homer posvećuje vrlo malo prostora zadovoljan stereotipnim objašnjenjem i ne upuštajući se u pobliže rasvetljavanje možda jedne kompleksnije priče koja se krije u pozadini.Tako da je komad i neka vrsta pobune protiv Homera i verodostojnosti njegove priče. I ne samo njegove,  ni Penelopa nam ne kaže baš sve boreći se sa istinom koju bi najradije zaboravila.

 

Za mene je Penelopa savremena žena, koja je vladala Itakom 20 godina i napravila je mnogo boljom nego što je ikad bila. Ona je i majka koja ima sina tinejdžera, i muža koji nikad nije kod kuće, a opstanak zavisi od nje. A onda je u trenutku koji je obećavao da će doneti razrešenje napravila grešku. Veliku. Zanima me taj trenutak slabosti koji nije zbog pritiska i nevolje, već nade da će neko drugi doneti razrešenje.

 

Baš zbog vremena u kome živimo mene ne zanima samo situacija koja je   jača od nje i limitiranost njenog izbora, mene zanima i njena lična odgovornost. A i nju, ja bih rekla. Ona to ne kaže, samo me pušta da mogu i tako da zaključim. - Dragana Varagić