Poruka povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 20. ožujka 2019. - 10:21
Autor: 

 

Danas se u svijetu obilježava Svjetski dan kazališta  za djecu i mlade pod sloganom „Povedite dijete u pozorište, danas!“. Tim povodom prenosimo poruku Ivet Hardi, predsjednice ASSITEJ International.

„Naš svijet je pokidan podjelama i podijeljenošću. Sa svih strana nas okružuju vođe i strategije koji teže tome da ljude okrenu jedne protiv drugih, po osnovu rase, jezika, kulture, ekonomskog statusa, roda, seksualne orijentacije, privrženosti nekoj ideji, pripadanja ili nepripadanja... Gotovo svaki aspekt naše ljudskosti neko je iskoristio kako bi unio još veću podjelu i izgradio još više zidove sumnje i mržnje. Kao rezultat toga, izgleda da smo okrenuli leđa Ubuntuu, afričkoj mudrosti koja kaže Ja jesam zato što ti jesi i Čovjek je čovjek kroz svoje odnose s drugim ljudima.

Kako možemo da radimo na tome da ispravimo tu strašnu nepravdu koju nanosimo svojoj djeci i, naravno, sebi samima?

Djeca moraju da budu u prilici da uživaju u trenucima u zajednici, koji ih podsećaju na ono šta nam je zajedničko i gdje mogu da cijene višestruke realnosti onoga što biti ljudsko biće znači. Trebaju im prostori u kojima će istraživati nove načine mišljenja kojima se preispituju narativi koji unose podjelu, u kojima će osjećati empatiju s onima koji su najmanje nalik na njih same. Potrebna su im konkretna iskustva zajedništva u zajednici, da ih podsjete na radost i ljepotu koju ovaj svet može da ponudi.

ASSITEJ vjeruje da pozorište pruža mnogobrojna vrata u osećanje veće povezanosti s drugima i, što je vrlo važno, nama samima.

Nedavno je pozorište New Victory iz Njujorka objavilo rezultate petogodišnje studije o dobrobitima pozorišta za djecu i mlade. Jedan od ključnih, a neočekivanih, zaključaka bio je i taj da je izloženost pozorištu ovoj djeci dala veću nadu za budućnost. Ti rezultati upoređeni su s rezultatima kontrolne grupe u kojoj oni koji nisu bili izloženi pozorišnim predstavama i radionicama tokom istog perioda imaju doživljaj manjih mogućnosti vezanih za učenje i poslovne prilike u budućnosti.

Zašto je nada toliko važna? Nada stvara pozitivnu energiju koja se onda prevodi u samouvjerenost, snagu volje, otpornost i na kraju konkretne akcije koje za cilj imaju menjanje sopstvenog života i života drugih. Svako djete mora da ima nadu.

Hajde onda da se posvetimo tome da, još danas, povedemo neko djete ili mladu osobu u pozorište i da prikupimo podršku neophodnu da obezbedi da svako djete ima pristup umjetnosti i pozorištu, bez obzira na svoje lične ili društvene okolnosti. A mi kojima je to zanimanje, posvetimo se tome da stvaramo kvalitetna iskustva koja će promjeniti način na koji mlada generacija doživljava svijet – kako u ime sadašnjosti, tako i budućnosti”.