Poleksićeva ljubav prema Dalmaciji u knjizi „Split, ljubav bez kraja"

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 07. rujna 2019. - 8:50
Autor: 

U Domu kulture „Josip Marković" u Donjoj Lastvi sinoć je  održana  promocija  knjige mr. sc. Zorana Poleksića iz Podgorice, naslova „Split, ljubav bez kraja". Zoran Poleksić je, pored više stručnih radova, autor 24 knjige i publikacije iz područja sporta, sportskog turizma, psihologije sporta i ekonomskog regionalnog razvoja. Promocije Poleksićeva stvaralaštva održane su u brojnim  gradovima, kako crnogorskim tako i hrvatskim te i u Beogradu, Novom Sadu i Kijevu.

Na početku večeri nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Zvonimir Deković, koji je istakao  Poleksićevu zaljubljenost u sport te kako se u njegovoj stvaralačkom radu vidi njegov širok dijapazon i usmjerenost na sport iz svih mogućih smjerova,  kao i to da je o nekim aspektima crnogorskog sporta prvi i jedini pisao.

Poznati crnogorski književnik i predsjednik Crnogorskog društva nezavisnih književnika  Milorad Popović  je istakao značaj hrvatske zajednice na kulturnom polju: „Hrvatska nacionalna zajednica radi na najbolji mogući način, jer su jedna od rijetkih manjinskih zajednica na ovim prostorima, a i šire koja se nije zatvorila u svoj geto. Naprotiv, imaju široku komunikaciju. Što se tiče knjige i autora, riječ je o neobičnoj knjizi,  neobičnom interesovanju autora a i sami autor se bavi nekim naizgled manjim temama. Samo naizgled.  Boks i Dalmacija su moje velike ljubavi. Zoran Poleksić krči neke puteve, koji su zatrpani ovim prošlim ratom. On to radi iz čistog entuzijazma, bez komercijalizacije. Druga tema je njegovo pisanje o legendama hrvatskog sporta. Među njima i o Mati Parlovu, najvećem jugoslovenskom sportisti svih vremena. On ih je približio crnogorskoj javnosti, koja tako malo zna o susjednoj nam zemlji“.

„Zoran Poleksić uspješno radi, na svoj način, na afirmiranju već dobrih odnosa između Podgorice i Zagreba. Političari nekad neosnovano smatraju da oni dominantno doprinose  približavanju država, društava. Za njega se može reći da je medijski nezastupljen. Medijska scena, čast izuzecima, nezainteresirana je za ljude, koji afirmativno djeluju na nekim drugim poljima. U Tivtu je još uvijek jak kult Splita. Većina ovdašnjih Hrvata je emotivno vezana za Split i  to samo govori o kulturnom preplitanju. I kulture nikad nisu problem. Problem su nekulture. Zbog svega toga Poleksić ima podršku u hrvatskoj zajednici. U potpunosti je to u simfoniji s našim djelovanjem i dodatno obogaćuje povijesne veze Hrvata i Crnogoraca“ – rekao je Adrijan  Vuksanović, predsjednik Hrvatske građanske inicijative govoreći o Poleksićevom stvaralaštvu.

Na kraju promocije i sam autor je istakao ljubav prema Dalmaciji:“ Zatečen sam toplinom ljudi u Donjoj Lastvi i Splitu. Zato ja tražim tu nit. Integracije su moja opcija. Ukazivanje na integracije je moja misija. I biće i u narednom periodu. Dobio sam neke kritike da je naslov knjige možda pretenciozan. Mislim da je naslov srdačan, iskren da je posljedica ljubavi, koje mi je Split davao sve ove godine. Grad Split ne volim ništa manje od grada u kojem živim. Imao sam četiri promocije u Splitu, priprema se i peta. Posebna hvala hrvatskoj zajednici u Crnoj Gori koja me podržava sve ove godine“.

Projekt je financiran sredstvima Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a  uz potporu Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Hrvatske krovne zajednice „ Dux Croatorum".

Pored predstavnika Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore promociji je nazočio  Zdravko Nikolić, predstavnik Generalnog konzulata RH u Kotoru.