Počeo svjetski festival poezije „Eminesku - Njegoš“

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 27. rujna 2018. - 11:58
Autor: 

Sinoć je u Podgorici svečano otvoren Svjetski festival poezije „Eminesku - Njegoš“, čije je prvo izdanje posvećeno pjesniku i akademiku Sretenu Peroviću. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović i gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković.

Ministar Bogdanović je u svom obraćanju istakao: “Mnogo toga u ovom vremenu pokazuje da svako sužavanje imaginativnih, kontemplativnih i duboko misaonih traganja kroz jezik, što postaje sve svojstvenije savremenom dobu, može već prilično otuđenog čovjeka današnjice učiniti još otuđenijim od svega onoga što prevazilazi puku pragmu i racio. Zato ovakve manifestacije predstavljaju svojevrsnu odbranu čovjekovog duha od takvih nameta epohe, ali i odbranu od banalnosti i lake zabave koje su pratioci svakog vremena koje je određeno praktičnom opravdanošću i zakonima tržišta. „Svjetskim festivalom poezije Eminesku – Njegoš“, Podgorica i Crna Gora daju značajan doprinos neophodnom procesu reafirmacije poezije, koja bilježi stalnu regresiju čitalaca, ali i regresiju svog prisustva u medijima i izdavaštvu.”

“Označenje „Svjetskog festivala poezije“ imenima Emineskua i Njegoša, referira na ono heroično vrijeme poezije, epohu u kojoj se pjesnički glas slušao i kada je poezija mogla da uznemiri, upozori i usmjeri cijele narode i društva. Oba opusa mogu se nazvati svojevrsnim romantičarskim prevratom, jer su Eminesku i Njegoš radikalano proširili leksičke i zvučne okvire svojih jezika, čime su u velikoj mjeri i kulturu svojih naroda učinili širom i komunikativnijom sa svijetom, kao što je kompleksnost i dubina njihovih djela učinila da ova dva pjesnika uđu u Panteon evropske i svjetke poezije,” dodao je ministar.

Festival je otvorio gradonačelnik Glavnog grada Ivan Vuković, koji je istakao: “Svjetski festival poezije nastao je sa ciljem prezentacije savremenog internacionalnog poetskog stvaralaštva, afirmišući modele međusobnog razumijevanja kroz umjetnost, povezujući Podgoricu i Krajovu, Crnu Goru i Rumuniju sa svim zemljama čije smo predstavnike ugostili kazao je gradonačelnik Vuković. Nasljeđe naših velikih mislilaca, Emineskua i Njegoša, kako je naglasio, obavezuje da na pravi način vrednujemo poetski korpus baštine koji su nam ostavili.”

On je dodao i da: “Kroz promociju i unapređenje kulturnih izraza, adekvatnu valorizaciju i prezentaciju nematerijalne kulturne baštine, razvoj inovativnih modela kulturne saradnje, obećavam da ćemo i ubuduće biti domaćini sličnih kulturnih inicijativa.”

Predsjednik Internacionalne akademije i Europskog fonda ,,Mihail Eminesku" Jon Deakonesku naveo je imamo rijetku priliku da zajedno živimo proslavu prave poezije. “Poezija je bila, jeste i biće posljednje utočište kada ljudsko biće izgubi sve ostalo. To je nada svijeta! Danas, dakle, slavimo velikog pjesnika, velikog stvaraoca, znamenitu ličnost humanosti i emocionalne jednostavnosti,” zaključio je Deakonesku.

Akademik Sreten Perović je na otvaranju rekao: “Crnogorski pjesnici u prošlosti, najviše oni koji pripadaju usmenoj književnoj tradiciji, kao i ovi koji jednako pripadaju crnogorskoj i evropskoj duhovnoj, stvaralačkoj avangardi, slijedili su vjekovno domoljublje i slobodarstvo crnogorskoga naroda. Moje uvažene kolege došle su u Crnu Goru da se bar djelimično upoznaju sa njenim prirodnim i duhovnim vrijednostima, da odaju počast crnogorskoj poeziji i priznanje crnogorskoj milenijumskoj državotvornoj istoriji. Ja im dugujem neizmjernu zahvalnost. I u ovoj prilici činio sam koliko sam mogao da jezički i poetološki približim njihovu odabranu liriku našim izbirljivim čitaocima i najširim krugovima ljubitelja lijepe književnosti.”

O stvaralaštvu i životu akademika Perovića govorio je predsjednik Senata DANU dr. Čedomir Bogićević: “Primordijalni agon, izraz i otkrića velikog istraživačkog polja, teško je breme zadaće koje je Sreten Perović uzvišeno i s lakoćom iznio, kroz sve mijene, društveno-istorijske tokove, velike istorijske i socijalne prekretnice u kojima se održava crnogorsko biće kao veliko kretanje svjetsko-istorijskog duha ka ideji slobode, što je temeljna vrlina crnogorskog čovjeka i njegovog društva, držeći se postulata koji izrasta iz njegove nepokolebljive moralne prirode i čvrstine ljudskog karaktera, na čemu je zasnovana ne samo njegova, nego i svima poznata ljudska, kulturna, prosvjetiteljska, junačka tradicija glasovite kuće i roda Perovića.”

Na otvaranju Festivala je izvedena kompozicija „Mirišem vinograde“, za glas i klavir, za koju je po tekstu Sretena Perovića glazbu  komponirao  Borislav Tamindžić. Kompoziciju je izvela mezzosopranistica Diana Floršic-Marković, uz klavirsku pratnju Marije Barović.

Svjetski festival poezije “Eminesku – Njegoš” okupio je pjesnike iz Azerbejdžana, Bjelorusije, Estonije, Irske, Italije, Kosova, Makedonije, Moldavije, Mongolije, Novog Zelanda, Slovačke, Rumunije, Turske, Ukrajine i Crne Gore.