Pisac Đuro Radosavović u Galeriji ljetnikovca Buća

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 11. kolovoza 2016. - 9:30
Autor: 

Večeras  u 21 sat  u Galeriji ljetnikovca Buća,u okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “ Purgatorije ” održat će se promocija knjige “Crnogorski roman”, autora Đura Radosavovića, u organizaciji Centra za kulturu Tivat.

Đuro Radosavović rođen je 1986. Podgorici, odrastao u Podgorici, živi u Beogradu. Studirao engleski i francuski jezik na Institutu za strane jezike u Podgorici . Dobitnik je nagrade Francuskog kulturnog centra za kratkometražni film prikazan na 61. filmskom festivalu u Kanu 2008. godine. Objavio roman Budva, bagra i blud (2011.). 

“Već i samim naslovom Crnogorski roman mladi pisac Đuro Radosavović nagoveštava visoku ambiciju uz senku autoironije. Crnogorska književna tradicija mnogo je više pesnička nego prozna, pa se Radosavović poigrava sa idejom da je, eto, baš on napisao roman koji već u naslovu može da nosi adjektiv crnogorski. Nakon čitanja romana, međutim, svesni smo da je njegova crnogorskost i tematska i jezička i antropološka, ako se može tako reći. Bez potrebe da bilo kome dokazuje da je Crnogorac, bez sklonosti da iz te pripadnosti izvlači bilo ponos bilo stid, Radosavović od onog što je najviše njegovo kreira odličnu književnost, ukorenjenu u širu tradiciju južnoslovenske literature, ali bez epigonstva. On se bavi umetnošću, a ne identitetskom politikom, pa je njegov roman zaista i crnogorski i roman. “