Otvorena izložba slikara Mikija Radulovića

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 15. kolovoza 2015. - 9:24
Autor: 

Samostalna izložba slika, poznatog crnogorskog akademskog slikara Milovana Mikija Radulovića iz Nikšića otvorena je sinoć u Muzeju grada Perasta.

Izložbu je otvorio direktor OJU Muzeji Kotor Andro Radulović naglasivši: „Miki se kao umjetnik na prvom mjestu već dovoljno dokazao, a svoje umijeće iskazivanja nastavlja i dalje u očigledno zrelom i sigurnom načinu stvaranja, što nam jasno potvrđuju i radovi pred nama. Mikijeve vizije su čiste i iskrene i kao takve odvode u naivnost i maštu, te ih na vješt način smješta u tipični crnogorski pejzaž. Stvara jednu novu stvarnost koju, kao da na njemu osoben način, vraća u svijet dijetinjstva iz kojeg se rađa svijet doživljenog, slušanog, ispričanog, svijet po kome je Miki postao i prepoznatljiv. Kolorit mijenja i u tom dječjem svijetu se igra monohromnim crno-bijelim, zelenim, plavim, rozim a nadasve crvenim bojama, gdje neposrednost ali i diskretnost unosi dah vedrine. Senzibilitet i liričnost na slikama sa motivima prirode pretvaraju Mikijevu umjetnost u mističnu i začaranu vanvremensku dimenziju“.

Aleksandra Simeunović, povjesničarka umjetnosti, koja se također obratila nazočnima istakla je: “Djelima Mikija Radulovića dominiraju forme  koje afirmiše geometrijski shvaćen oblik uz odgovarajuće značenje boje. Postimpresionisti su  smatrali da se sve, što u prirodi postoji, može likovno prikazati osnovnim oblicima (kocka, kugla, valjak). Svođenje nepravilnih na pravilne oblike i  prirodnih na geometrijske  jedna je od najstarijih metoda   svladavanja  čovjekovog vidljivog. Često se smatralo da je geometrijsko „idealizovanje” prirode put prema otkriću same ideje prirode, pa stoga, ukoliko slikar nastoji  da dokučiti geometrijske zakone prirode, njegova  slika je  bolja od klasičnog  oponašanja prirode. Miki su svojim djelima pojednostavljuje oblike tako da su npr. kuće  nalik običnim kockama  a ljudske figure su svedene  na osnovne oblike kao što su krug ili trougao”.

Miki Radulović je majstor pejzaža, prepoznatljive lirike i svojevrsnog slikarskog instinkta, koji ga po mnogo čemu čini posebnim na crnogorskoj likovnoj sceni.