Otvoren VII. festival KotorArt - eksplozija kulture i tradicije

Time to read
2 minutes
Read so far

Petak, 26. lipnja 2015. - 10:17
Autor: 

Trg ispred katedrale sv. Tripuna, sinoć je bio centar kulturnog zbivanja grada Kotora.
Kameni pločnici i zgrade koje ga okružuju upijali su boje, note i dobre vibracije koje sa sobom nosi renomirani Međunarodni festival KotorArt.

Ove godine, VII. za redom, okupit će više od tisuću različitih umjetnika, desetine tisuća posjetitelja i čuvat će i promovirat kulturnu baštinu Kotora kroz svojih sedam segmenata.

Na početku veličanstvene večeri, nazočne je pozdravio voditelj programa KotorArt-a Ratimir Martinović, ne skrivajući ponos i zadovoljstvo što je festival svake godine bogatiji i sadržajniji.

"Iako zvanično tek VII. po redu KotorArt nezvanično akumulira 10 puta više godina. Sedam decenija je uloženih od strane različitih aktera u život ovog umjetničkog konglomerata. Dakle, 52 večeri, preko 110 programa, gotovo hiljadu učesnika, 22 lokacije, 18 zemalja, između 30 i 40 hiljada posjetitelja...
Srećne su noge koje gaze ove pločnike, to nisu koraci, to su poljupci. Ovo kamenje pamti i ljude i događaje. Zapamtit će i nas, po tome kako ga ljubimo, ili kako ga gazimo. Pamtit će našu muziku i našu umjetnost".

Martinović je istakao da umjetnost traži podršku i mecene, i iskoristio nazočnost gradonačelnika i ministra kulture da apelira na očuvanje i razvoj umjetnosti, na održivost ovog Festivala. "Pozivam i apelujem da iskru umjetnosti koja ovdje tako prirodno nastaje, nađe svoju lanternu, zaštitu od nestanka u pravnom okviru koji će obezbijediti da se uloženo ne rasprši bez traga".

 

U svome obraćanju, gradonačelnik Kotora, Aleksandar Stjepčević naglasio je da "ne treba posebno naglašavati da smo mi Kotorani izuzetno ponosni na bogato kulturno nasljeđe i tradiciju našeg drevnog grada. Zahvaljujući KotorArt-u posljednih godina imamo jedinstvenu priliku da promovišemo savremeni kulturni trenutak uz gostovanje umjetnika afirmisanih u cijelom svijetu".

 

 

Ministar kulture Pavle Goranović otvorio je ovogodišnji Festival ističući: "Nije lako odgovoriti mnoštvu izazova grada Kotora, među čijim su zidinama nataloženi milenijumski slojevi kulture. Ipak, to obilje zajedničkog nasljeđa arhivirano u duhu grada i države, umjetnički festival KotorArt već sedam godina uspješno pretače u našu savremenost...Očito da koncepcija KotorArta počiva na valerijanskom doživljaju Mediterana, onom koji ga vidi kao mješavinu krvi, riječi, legendi, tradicije i prije svega kao prostor vrhunske kreativnosti. Uz želju da ovaj festival takođe bude obilježen sjećanjima koja će nastajati, uspjehom koji će nas začarati, proglašavam VII. KotorArt otvorenim, i to uspomenom na don Branka Sbutegu i njegovim načinom - Neka zvone zvona".

 

Nakon trominutne zvonjave kotorske Katedrale u čast don Branka i  samog Festivala, mnogobrojna publika imala je priliku uživati u glazbi Crnogorskog simfonijskog orkestra, a tijekom večeri prezentirani su i svi segmetni koji će činiti ovogodišnji festival: teatar mladih i talentiranih glumaca - Festival pozorišta za djecu, sudionici na Festivalu klapa u Perastu, filozofi koji će imati svoj program tijekom kojeg će raspravljati o ljubavi, sada već tradicijski Sea rock festival, a Kotor APPS je publiku oduševio umjetničkom 3D projekcijom.

Ako se po jutru dan poznaje, onda i ovaj festival KotorArt nosi uspjeh i posjetitelje vodi izvan realnosti gdje će svakako uživati u onome što će mu pružiti tijekom 52 naredna dana.