Održana tribina „Interkulturalna obzorja” – Božidar Proročić, publicist i književnik

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 29. ožujka 2022. - 11:52
Autor: 

U organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore večeras je u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” održana tribina „Interkulturalna obzorja“ – Božidar Proročić, publicista i književnik.
Govorili su: Veljko Đukanović, profesor , Aldemar Ibrahimović,akademski slikar, Adrijan Vuksanović, pjesnik, Hadži Ljajči (Haxhi Lajçi), profesor i Božidar Proročić, publicista i književnik.

Profesor Veljko Đukanović ocjenjenjuje nesumnjivim da je Božidar Proročić svojim radom i zalaganjem dao neprocjenjivi značaj na polju interkulturalnog djelovanja u Crnoj Gori i da će njegovo ime biti zabilježeno kao svijetao primjer multikulturalne saradnje na prostoru Crne Gore. Gospodin Proročić nije samo književnik i publicista, on je mnogo više od toga. Njegovo stvaralaštvo obuhvata jedan mnogo širi krug interesovanja i djelovanja nego što bi se na prvi pogled moglo pretpostaviti. Iako po svom osnovnom zanimanju ne pripada sferi književnosti, publicistike, istorije, arheologije, gospodin Proročić je najveći dio svog rada upravo posvetio ovim temama.

Akademski slikar Aldemar Ibrahimović o stvaralaštvu Božidara Proročića istakao je:”Božidar kroz svoj neumorni rad, svim svojim bićem i energijom, na najljepši mogući način radi na afirmaciji kulture manjinskih naroda u Crnoj Gori, a slobodan sam reći – najviše bošnjačkog naroda. Autor je brojnih tekstova o mnogim znanim i neznanim Bošnjacima koji su svojim radom i uspjesima iz raznih oblasti skrenuli pažnju na sebe, u našoj zemlji a i šire. Božidar je autor mnogih tekstova koji se direktno tiču prava Bošnjaka u Crnoj Gori.  Približio je i afirmisao rad Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, stranim diplomatskim predstavništvima kod nas. Učesnik je mnogih manifestacija, simpozija o raznim temama koje se tiču Bošnjaka i organizovao je doniranje velikog broja knjiga obrazovnim institucijama u sredinama gdje gravitiraju Bošnjaci”.

Profesor Hadži Lajči (Haxhi Lajçi) smatra da  Božidar  Proročić kao stvaralac i kao čovjek, praktično napisanom riječju najbolje govori o sebi. Teško je u jednoj ovakvoj priliici, u jednom osvrtu ili zapisu, predstaviti vrijednosti koje posjeduje Proročić i opisati značaj njegovog angažmana na promociji kulture, obrazovanja i drugih važnih odlika manje brojnih naroda u Crnoj Gori, kazao je Lajči.

Adrijan Vuksanović je govoreći o stvaralaštvu Božidara Proročića izrazio zahvalnost na doprinosu koji daje na kulturnom polju, svjedočeći istinsku posvećenost vrijednostima koje zastupa u javnom prostoru. On je naglasio da je Proročić veliki ljubitelj i poštovaoc kultura manje brojnih naroda u Crnoj Gori i kao takav je prijatelj nacionalnih zajednica koje su njeno bogatstvo. On s uvažavanjem, a slobodno se može reći i s ljubavlju, nastupa prema dostignućima na polju kulture Bošnjaka, Albanaca i Hrvata, jer je utemeljen u vlastitoj kulturi i u drugima gleda zajedničku vrijednost i priliku za duhovni rast. U vremenu u kojem živimo, zalaganje Božidara Proročića je zalaganje za Crnu Goru koja njeguje i poštuje drugog i drukčijeg, za Crnu Goru široku za sve koji je vole.

Publicista i kjiževnik Božidar Proročić se zahvalio organizatoru, govornicima i publici: “Kultura posvećenosti manjinskim narodima je ono što nas posebno vezuje. To su mostovi prijateljstva koji spajaju i koji vječno traju na magično lijepoj mapi Crne Gore. Zato je ona tako i lijepa. Jer je čine brojni etnosi. Taj dragulj u kruni Crne Gore moramo da čuvamo i da na najljepši način  gradimo ideje multikulture i humanizma. Posebnu zahvalnost  dugujem Centru za očuvanje i razvoj kulture manjina kao jednoj od reprezentativnih institucija koje vrše svoju plemenitu misiju u spajanju naroda u Crnoj Gori, a spajaju nas njihovom uzvišenom i časnom misijom”.

 Izvor:cekum.me