Održan koncert u Bogorodičinom hramu na Prčanju

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. kolovoza 2016. - 9:25
Autor: 

U Bogorodičinom hramu na Prčanju sinoć je  svoj posljednji ovogodišnji nastup imao  Festivalski orkestar KotorArta. Vrhunac festivala u cjelini predstavljao je i dolazak maestra, Kšištofa Pendereckog, poljskog kompozitora i dirigenta koji je rukovodio orkestrom. On je publici predstavio svoje tri kompozicije – dvije Simfonije i Čakonu, kao i djelo poljskog kompozitora Andžeja Panufnjika u kojem je solističku dionicu svirala violinistica Patricja Pjekutovska. Koncert su Don Brаnkovi dani muzike organizirali  u suradnji s poljskim Veleposlanstvom u Crnoj Gori.

"Izuzetno sam srećan. Moje kompozicije su veoma zahtjevne, ali festivalski orkestar KotorArt-a se izuzetno dobro snašao. Imali smo duge i iscrpne probe, međutim na kraju, sve je bilo vrijedno truda. Reakcije publike su odlične, i jako mi je bitno da su slušaoci uživali u ovako dobrom koncertu", rekao je maestro Penderecki.

"Bila sam prisutna na nekoliko koncerata gdje je svoju muziku dirigovao maestro Penderecki. Ovoga puta sam imala čast da budem dio zvaničnog programa koncerta, i ponijela sam divna iskustva. Oduševljena sam svime", kazala je violinistica Patricja Pjekutovska

"Ovo je bio veliki uspješni poduhvat. Očekujemo maestra Pendereckog opet u Kotoru. Cijeli ovogodišnji program je jedno veliko obećanje značajnog napretka festivala u svakom smislu, i još bolje pozicioniranje na festivalskoj mapi regiona i Evrope, a ovakvi projekti upravo to i čine", rekao je umjetnički direktor KotorArt Don Brankovih dana muzike, Ratimir Martinović.

"Opština Kotor je jedan od pokrovitelja festivala KotorArt, samim tim i njegovog segmenta Don Brankovi dani muzike. Jedan od razloga je taj što u Kotor dovodi svjetski priznata i poznata imena iz svijeta umjetničke muzike kakva su Nikolaj Luganski, Ivo Pogorelić, Miloš Karadaglić, Roman Simović, Kšištof Penderecki i mnogi drugi.Muzika je Kotoranima jako bitna, stoga i Opština Kotor ulaže napore da muzički duh grada očuva, te podržava i Kotorsku koncertnu sezonu organizovanu od strane ŠOSMO "Vida Matjan" iz Kotora, zahvaljujući kojoj je Kotor pored Podgorice jedini grad sa cjelosezonskom kontinuiranom izvedbom umjetničke muzike. I ubuduće ćemo nastaviti da finansijski i logistički podržavamo Međunarodni festival KotorArt, jer smo svjesni koliko on doprinosi razvoju kulturnog turizma ne samo u Kotoru, već i u cijeloj Crnoj Gori", kazao je savjetnik u Stručnoj službi predsjednika Općine Kotor, Milo Radonjić.

Gošća koncerta bila je i Helene Schneider, gradonačelnica Santa Barbare, koji je grad pobratim gradu Kotoru.

"Pričinjava mi posebno zadovoljstvo što sam ovdje. Koncert je bio divan, cijela delegacija iz Santa Barbare je zaista uživala. Santa Barbara i Kotor rade dosta zajedničkih projekata, posebno na polju kulturne razmjene, i ubijeđena sam da ćemo u budućnosti našu saradnju na obostrano zadovoljstvo još intenzivirati", kazala je ona.