Nova knjiga Miraša Martinovića

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 06. svibnja 2019. - 11:10
Autor: 

Nova knjiga Miraša Martinovića „Sveska od maslinina lišća“ nedavno objavljena u izdanju Nevladinog udruženja Živo nasljeđe iz Herceg Novog, drugačija je od svih knjiga ovog pisaca. Radi se o ličnoj knjizi, nekoj vrsti intimnog bervijara, s neobičnim odrednicama i toponimima koji čine autentičnu geografiju, omeđenu mitskim obzorjima, osobni glas iz dubina pjesnikovog bića. A lični glasovi su najautentičniji, smatra Martinović:

„U njoj je ono što sam u jednom vremenu sanjao i što mi se događalo u stvarnosti. Zagovrnik sam one Darelove teorije po kojoj: Postoje izuzetni trenuci u vremenu, kao što postoje izuzetna mjesta u prostoru, a postoje i izuzetne i izuzete osobe među ljudima, one koje vam dođu i koje vam svijetle na putu koji se nije mogao ostvariti bez njih. Koje vam daruju svjetlost, iskonske glasove, koje vam otkriju začarane riječi. Bez tih osoba, takvih trenutaka i svjetlosti, ne bi bilo ove knjige. To jeste hronika jedne ljubavi, jedne zime i velike samoće, metafizike, svakidašnjice, patnje, gubitka, nade…I vjere da je sve lijepo na ovom svijetu dok takve osobe postoje u njemu. Svakidašnjica dignuta do metafizičke ravni, trenuci koji su vrhunili svjetlošću i svetošću, tražeći da postanu riječ. Knjiga ljubavi i knjiga o ljubavi, o ženi i riječi. Moja je najličnija knjiga. Pravljena od imaginacije, nestalih gradova, nevidljivih, no stvarnih, uporedni hod kroz istoriju i svakidašnjicu… Postigao jednostavnost kojoj sam težio i sanjao. Ličnost koja je donijela knjigu, hoda gradovima ove zemlje, a sa knjigom i gradovima  koji su nedodiriljivi, pa tako vječno postojani“, kaže u izjavi za medije Miraš Martinović.

Martinovićevi pjesnički zapisi "Sveska od maslinina lišća" nisu samo ulje iscijeđene masline pjesništva, već i oni plodovi što svoju umjetničku vrijednost života žive i nakon života. U njima nije najvažnija misaona poenta besmrtnosti, već put do nje, umjetnička izvedba različitosti povijesnih epoha i vladavina One, zbog koje se ratovi vodiše, glave gubiše, nestajaše gradovi i civilizacije, napisala je u pogovoru ovoj knjizi Zorica Joksimović.