Niz koncerata u okviru programa manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2015

Time to read
2 minutes
Read so far

Subota, 25. travnja 2015. - 11:19
Autor: 

Džez duo Filip Gavranović, gitara (Crna Gora) i Anıl Bilgen, klavir (Turska) premijerno će se predstaviti u okviru programa manifestacije Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori – JAM 2015, prvo na koncertu u KIC-u „Budo Tomović“ 26. travnja (nedjelja) u 20 sati, i dan kasnije, 27. travnja (ponedjeljak) u crkvi Sv. Duha u Kotoru, u 20 sati.

Mini-turneju navedenog džez dua organizira udruženje Jazz Art u suradnji sa sljedećim partnerima: KIC „Budo Tomović“, Yunus Emre - Turski kulturni cenar, Općina Kotor i Muzička škola „Vida Matijan“ u Kotoru.

Filip Gavranović i Anıl Bilgen studiraju na Univerzitetu umjetnosti u Gracu, odsjek džez, postdiplomske studije. Intenzivno surađuju od 2013. i pored toga što nastupaju u duetu, sviraju i u drugim ansamblima, među kojima je i Corvino Quartet (kvartet Filipa Gavranovića).

Anil Bilgen je rođen u Ankari (Turska) 1989. godine. Počeo svirati klavir u 9-toj godini. U 2000-toj bi je primljen na državnom konzervatorijumu u Ankari, gdje je studirao u klasi prof. Irema Bozkurta i diplomirao 2010. U periodu od 2004. do 2009. studirao je analizu klasične, suvremene i džez harmonije s prof. Ilhanom Baranom. Zatim je, kao korisnik programa razmjene studenata „Erasmus“, studirao na bečkom konzervatorijumu (2009-2010) u klasi prof. Rolana Batika. Godinu dana svirao je u grupi George „Skip“ Gailes Quartet (2010-2011). Dobitnik je nagrade za najbolje izvođenje na natjecanju „JamZZ“ u Istanbulu 2011. Iste godine primljen je na džez odsjeku za klavir Univerziteta umjetnosti u klasi prof. Olafa Polziehna. Trenutačno živi i radi u Gracu.

Filip Gavranović

Rođen je u Puli 1988. Počeo je svirati klasičnu gitaru s devet godina. Završio je nižu glazbenu školu i prva dva razreda srednje u klasi profesora Nedeljka Pejovića, ostatak srednje je završio u klasi profesora Srđana Bulatovića i uporedo učio džez gitaru u klasi Milorada Šula Jovovića. Muzičku akademiju na Cetinju upisao je 2007. u klasi profesora Srđana Bulatovića, ali je napustio te studije 2009. U svinju 2010. upisuje osnovne studije na džez akademiji (KUG) u Gracu (Austrija), odsjek džez gitara u klasi profesora Guido Jeszenszky gdje je i diplomirao u lipnju 2014. godine.

Svirao je u mnogim crnogorskim grupama kao što je “Banda od muzike” i “Baltazar”. Gostovao je na koncertima mnogih crnogorskih bendova među kojima je najznačajnija grupa “Autumn For Free” kao i na albumu Vladimira Maraša “10/8”, albumu “Signal Test” grupe “Autumn For Free” i albumu “Najvažnija soba” grupe “Baltazar”. Svirao je u predstavama Crnogorskog Narodnog Pozorišta: ”Kristofor Kolumbo“, “Europa“, “Montenegro Blues”, ”Ajmo na sex“ i “Art Export“. Radio je glazbenu produkciju za predstavu “Ko se boji Virdžinije Vulf” i “Kad su žene imale krila” gdje je bio i koautor glazbe. Od 2008. godine svirao je na Petrovac Jazz Fest-u i mnogim festivalima posvećenim džezu među kojima su Jazz Appreciation Month (Crna Gora), Whitefield Jazz Fest (Crna Gora), Beograd Jazz Fest (Srbija), Trieste Jazz Fest (Italija), Venezia Jazz Fest (Italija)... Pored samostalnih projekata član je njemačkog benda “Backyard Jazz Orchestra” po vodstvom Petera Ehwalda i Stefana Schultzea, surađuje s glazbenicima poput: Lara Lubbe (Njemačka), Danijel Čačija (Hrvatska/Njemačka), Elina Viļuma (Latvija), Kristina Trezune (Latvija)...

Autorski rad

Iza sebe ima mnoštvo koncerata među kojima najznačajniji jesu tri koncerta autorske glazbe: ciklus “There’s No Time” iz 2006., koncerti autorske glazbe sa sastavom “Baltazar” (2011. i 2012.) i koncerti sa Larom Lubbe (2013) na kojima je predstavljena stara glazba Njemačke i Jugoslavije u novim aranžmanima. Pored toga izdvaja se soundtrack iz kratkog igranog filma Zdravka Krulja “Kupljeno – Fini neki ljudi” (2008.), samostalni rad “The Wilderness Days” (2008), zajednički rad sa Strahinjom Kovačevićem (truba) “Mit o Blužđu” (2010),

zajednički rad s Petrom Dobričaninom “Osvrt Cigaretara” (2010), suradnja s Vjerom Nikolić, soundtrack iz baleta “Kad su žene imale krila” (2011), singl “Come To Light” (2013) sa Cinziom Cataniom, singl “Melting Sky” (2012) s Jan Kopčakom za koji je 2013. godine snimljen i istoimeni video koji je režirala Diana Čornakova i posljednji album “Growing Wings” (2013).