„Najveća izvorišta ljubavi su tamo gde je patnja“

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. veljače 2015. - 10:04
Autor: 

Isidora Bjelica

Sinoć je Galerija ljetnikovca Buća u Tivtu bila premala da bi ugostila sve ljubitelje lika i djela Isidore Bjelice. Ova rođena Sarajka podrijetlom iz Crne Gore autorica je više od 50 knjiga kao i kazališnih komada i radio drama, a također se iskazala i u režiranju. Kolumnistica je brojnih časopisa. Što reći o ženi o kojoj se uvijek raspravljalo? Bilo pozitivno ili negativno nikoga nikada nije ostavila ravnodušnim. Možemo je nazvati buntovnicom koja se nikada nije bojala reći što misli, osjeća i iskazati svoj stav bez obzira na posljedice. Možemo li od autorice koja je uvijek bila teatralna, u svom pisanju drukčija, a opet na neki svojstven način bliska čitateljima, slušateljima i upravo zbog načina svog djelovanja vjerna sebi očekivati knjige ove tematike?

Isidora Bjelica nas je zaista iznenadila svojom iskrenošću kada je napisala knjige „Spas“ i „Spas 2“. Knjige možemo promatrati kao ispovijed žene koja je Smrt gledala u oči, nadmudrila je  i svoju pobjedu podijelila s nama. Književnica koja svakodnevno dobiva potporu svojih čitatelja posebno nakon ovih romana sinoć je u Galeriji ljetnikovca Buća dokazala da smo zaista „krojači svoje sreće“ te da život moramo naučiti cijeniti ma koliko bio uporan i surov u nakani da ga naučimo poštivati.

„Spas 2 se naročito bavi tim kolika je greška da bežimo od problema. Najveća izvorišta ljubavi su tamo gde je patnja. Cilj knjige „Spas“ i „Spas 2“ jeste da ljudima koji nisu imali šansu da odu na jednu, na drugu kliniku da vide šta se radi na Tibetu, u Japanu da im pokaže šta se sve to radi. Novac nije ključ ozdravljenja. Ključ ozdravljenja je u našim psihama“, naglasila je Isidora Bjelica.

U razgovoru s novinarkom Radio Tivta Sonjom Štilet, autorica je postigla da se zaista osjećamo ugodno, njoj blisko te puni entuzijazma nakon ispričanog.

Zanimljivo je to što svaka književna večer Isidore Bjelice ima interakciju s publikom što smo vidjeli i sinoć gdje smo imali priliku postaviti autorici pitanje kao i porazgovarati. Premda je ovo prvi njezin dolazak u Tivat ova večer je za nju zaista bila posebna, kao i za nas. Brojna publika je dokaz da se sinoćnja večer mora ponoviti za sve one koji nisu bili u prilici da nazoče.