Matica hrvatska pozvala na proučavanje književne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 23. travnja 2020. - 10:07
Autor: 

Matica hrvatska je u srijedu, na Dan hrvatske knjige, uputila poziv na svojoj facebook stranici da se što više cijeni i proučava književnost na temeljima stvaralaštva Marka Marulića i književne baština, koja je izgradila hrvatsku kulturnu tradiciju i nacionalni identitet.

Na današnji dan slavimo Marulića dijeleći vam Matičino izdanje njegove "Judite" s uvodnim riječima o njegovu značaju, poručuje Matica hrvatska  i navodi uvodne riječi iz svoga izdanja u povodu 44. obljetnice tog znamenitog djela kako se na ime Marko Marulić sa sviju naših krajeva ore i odjekuju hvalospjevi.
 Podsjeća kako je u završnim stihovima "Judite" Marulić prorokovao da će se ona čitati dok bude hrvatskoga jezika i pismenosti što se i obistinilo.
Matica hrvatska objavila je nekoliko izdanja "Judite" – 1901., 1998. (s pretiskom drugog izdanja iz 1522.; priredio je i protumačio Milan Moguš, pogovor je Josip Vončina), 2003. (u suvremeni hrvatski jezik prenio i komentirao Marko Grčić, a pogovor je napisao Josip Bratulić) te u ediciji Stoljeća hrvatske književnosti u knjizi Marko Marulić: "Hrvatski stihovi i proza", što je priredio Bratislav Lučin 2018.).
 Napominje kako je izdanje iz 1901. sedmo izdanje "Judite", objavljeno u povodu 400. obljetnice prvoga izdanja. Grafički i likovno to je izdanje opremljeno kao divot-knjiga, koje je zahvaljujući suradnji Petra Kasandrića i Marcela Kušara opskrbljeno vrsnom uvodnom monografskom studijom, tumačem i napomenama o Marulićevu jeziku te Rječnikom, dodaje Matica.
Odlukom Hrvatskoga sabora iz 1996. godine 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, kao simboličan čin sjećanja na Marka Marulića, autora prvog umjetničkog epa hrvatske književnosti ispjevana na hrvatskome jeziku "Judita", dovršena u Splitu na današnji datum 1501. godine.

 (Hina)