Luštica Bay – Izložba „Podvodna fotografija“ u srijedu

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 06. rujna 2016. - 10:42
Autor: 

Izložba „Podvodna fotografija“ Stefana Kjučukova bit će upriličena u Luštica Bay marina naselju u srijedu, 7. rujna, u 18.30sati. Izložba se sastoji od 24 umjetničke fotografije namijenjene otkrivanju fenomenalne ljepote svijeta oceana i njegove intrigantne prirode. Fotografije su nastale tijekom umjetnikovih putovanja u različite zemlje uključujući Meksiko, Palau, Indoneziju i Egipat.

Izložba će također predstaviti crnogorske podvodne fotografije snimljene tijekom istraživanja u našim priobalnim vodama. Prikazivanje fotografija iz Crne Gore bit će organizirano na otvaranju izložbe.

Kjučukov, odvjetnik iz Bugarske, a inače stanovnik Luštica Bay-a, godinama je impresioniran podvodnom fotografijom.

„Podvodna fotografija je došla u moj život kao nastavak napredovanja u mom hobiju - ronjenju. Kada je taj hobi postao rutina, i kada sam ga savladao u mjeri koja je dozvoljavala da počnem da primjećujem podvodni svijet u punoj ljepoti, pojavilo se bezbroj mogućnosti i kao najvažnija iskristalisala se fotografija. U mom slučaju, ispostavilo se da je podvodni svijet strast koja je osvojila mnoge tvrđave iz mog detinjstva koji su izgledale nepobjedive poput skijanja, aviomodeliranja i jedrenja. More je ogromno mjesto, i ispod i na površini. Shvatio sam da je fotografija jedini način da blago podvodnog carstva bude otkriveno i da se posmatraju njegovi stanovnici. Postoji beskonačan broj prelijepih stvorenja veličine 10, 5, 1 milimetra, praktično nedostupnih golom ljudskom oku. Njihovu ljepotu je obično nemoguće primijetiti, a kamoli cijeniti. Njihove jarke boje i detalj njihovih oblika, zarobljeni na makro-fotografijama, su upečatljivi i očaravajući“, rekao je umjetnik povodom izložbe.

Veliki je pobornik zaštite podvodnih ekosistema, i zalaže se da pravila i propisi ronjenja adekvatno prate zadovoljenje potreba ekosistema, nikako suprotno, ističući moto jednog od najpoznatijih svjetskih obrazovnih sistema za ronioce: „Ponesi samo dobre snimke/fotografije, ostavi samo mjehuriće“ / Take only pictures, leave only bubbles/.