Ljepote Boke i Afrike kroz „oko“ fotoaparata Darka Vrcana

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 16. studenog 2016. - 10:12
Autor: 

Izložba fotografija pod nazivom „Od Boke do Afrike“, umjetničkog fotografa Darka Vrcana otvorena je sinoć u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu.

Izložbu ovog nadarenog umjetnika otvorila je sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti, Dubravka Nikčević, koja je istakla kako je autor već sa 17 godina počeo putovati po svijetu noseći svoj fotoaparat.  Ona je naglasila da većina Darkovih fotografija skeniraju svakodnevni život, te da na  poseban način bude emocije kod posmatrača, umiju zaintrigirati njegovu pažnju i pozivaju na dijalog.

Nikčević dodaje da je ova izložba podijeljena u tri segmenta: „Dijalog sa odabranim fotografijama Darka Vrcana s večerašnje izložbe, morao je biti emotivan, u korijenu i filozofski. Jer život, surovo realan život afričke djece, koji je Darko zabilježio umjetničkim okom fotografa u crno bijelom kontrastu, ne može nas ostaviti ravnodušnim, već potiče na iskonsku, ljudsku potrebu da na ovoj planeti svi ljudi imaju parče svog neba i da pri tom ne budu gladni, žedni i nadasve nesrećni. To je jedan segment večerašnje izložbe. Drugi dio izložbe fascinira ljepotom koloritnih pejzaža Afrike i opasnih životinja, koje je autor htio da nam približi i kroz bliski susret sa njima, odagna ustaljeni strah. I treći segment, nama najbliskija Boka, ta prelijepa i vječita inspiracija. Uhvatiti rađanje Boke u zoru na način kako to Darko Vrcan uspjeva, jedinstven je vizuelni doživljaj. Toliko ljepote u jednom kadru, kroz izmaglicu koja kao bijeli ogrtač pokriva more, zaista je nestvaran. Taj sklad prirode i kamena u ogledalu mora na ovim fotografijama je očaravajući. Darko kroz svoje fotografije želi da, osim ljepote prikaže i ljudsku patnju koju život nameće, svakodnevnu borbu malog čovjeka da opstane i da se nada“.

Ovo je druga samostalna izložba fotografija Darka Vrcana. Prošle godine, u istom prostoru otvorena je njegova prva izložba naslovljena „Azija“, inspirirana ljudima i predjelima tog kontinenta.