KotorArt Talenti – nastupaju najbolji učenici Muzičke škole Vida Matjan iz Kotora

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 27. srpnja 2021. - 9:36
Autor: 

KotorArt Don Brankovi dani muzike, u okviru serijala KotorArt Talenti, organiziraju koncert najboljih učenika Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan iz Kotora u srijedu, 28.7. u crkvi Sv. Duha, u 21 sat i 30 min.

Sudionici koncerta bit će Ksenija Ilić (klavir), Josip Belan (gitara), Stefan Vuković (gitara), Ksenija Kovačević (gitara), Nikolina Stanišić (klavir), Ivan Jurij Donski (gitara), Nikolas Kataros (gitara), Marija Zečević (klavir), Vojislav Marković (saksofon), Mark Ivanov (klavir) i  Vjera Radulović (violina), iz klasa profesora Ane Mihaljević, Mirele Mudreše, Aleksandra Bubanje, Davida Martona, Nataše Tomović Selimović, Mine Milenković, Romea Lukšića, Gorana Turkalja, Novaka Pavličića i Mileve Krivokapić.

„Ovogodišnji serijal KotorArt Talenti sadrži četiri koncerta. Prvi u nizu je koncert najboljih učenika škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan”. Muzička škola iz Kotora je naš dugogodišnji partner  a učenici škole su nerijetko angažovani i u drugim aktivnostima Festivala“ – izjavili su iz PR službe Festivala.

Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje Vida Matjan u Kotoru tijekom sedam decenija postojanja zadržala je status ustanove koja baštini prave vrijednosti nacionalne i svjetske glazbene kulture, ali i  osuvremenjuje i unaprjeđuje nastavni proces. Današnji nastavnici i suradnici s uspjehom nastavljaju tradiciju svojih prethodnika i svakodnevnim zalaganjem i trudom doprinose razvoju ustanove koja potvrđuje svoj kvalitet plasmanima na državnim i međunarodnim natjecateljima i festivalima. Pored velelepnog zdanja u Starom gradu, Škola obavlja djelatnost i u područnim odjeljenjima u Risnu, Radanovićima i Lastvi Grbaljskoj. S oko 450 učenika i 48 nastavnika i suradnika, nastava se odvija na odsjecima za klavir, flautu, klarinet, saksofon, trubu, hornu, violinu, violončelo, gitaru, harmoniku i solo pjevanje... Od 2007. godine Škola s ponosom nosi ime Vide Matjan, kompozitorice i pedagoginje, direktorice i utemeljiteljice Škole, koja je muzičko obrazovanje stekla u rodnoj Ljubljani, a zatim u Beogradu. Izuzetna energija i svestranost glazbenog djelovanja kulminirali su u oblasti glazbene pedagogije, u kojoj je Vida Matjan konstantno težila inovacijama, kako bi djeci školu učinila drugim domom. Tako je interesovanje djece neprekidno raslo, pa su mnogi, nakon školovanja, nastavljali baviti se glazbom profesionalno, dok su drugi ostajali u sferi amaterizma, kao članovi gradskih i crkvenih zborova, članovi Gradske muzike itd.

Detalji svih programa i sudionika se mogu naći na službenom portalu festivala, www.kotorart.me a ulaz za sve događaje je slobodan. Zbog ograničenog broja publike, obavezna je registracija na protokol@kotorart.me ili 069/37-35-37 (od 09 do 14h) Registracija je moguća najranije tri dana, a najkasnije 24h prije početka programa.

Međunarodni festival KotorArt, održava se ovog ljeta uz pokroviteljstvo UNESCO-a, Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta i Općine Kotor, uz podršku EU Kreativne Evrope, kao i sponzora Regent Porto Montenegro, Porto Montenegro, Luštica Bay, Henley & Partners, Montenegro Sotheby’s Realty, Crnogorska komercijalna banka, veleposlanstava Njemačke i Austrije, Delegacije EU u Crnoj Gori, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i drugih.