KotorArt Don Brankovi dani muzike planiraju započeti 15.7.

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 07. srpnja 2020. - 11:31
Autor: 

Međunarodni Festival KotorArt Don Brankovi dani muzike ove godine planiraju započeti svoje programe u srijedu, 15. 7., kada bi publika u Kinu Boka imala prilike pogledati filmsko ostvarenje njemačke medijske kuće Dojče Vele /Deutsche Welle. Dokumentarni film pod nazivom „Simfonija svijeta“ jedinstveno je dokumentarno ostvarenje, koje govori o snazi i univerzalnosti jezika glazbe i njegovih jakih poruka razumljivih na svim meridijanima svijeta, bez obzira na kulturološke, vjerske, nacionalne, ideološke, geografske i bilo koje druge različitosti. U konkretnom slučaju, radi se o čuvenoj Bethovenovoj Devetoj simfoniji i njenim višestrukim značenjima. Partner ovog projekta je kotorski Kulturni centar “Nikola Đurković”.

„Naš tradicionalno svečani koncert otvaranja Festivala, na koji smo već navikli mnogobrojnu publiku, pomjerili smo za avgust, odgovorno postupajući prema trenutoj situaciju i poštujući sve mjere NKT-a, reagujući na sve izazove odgovorno i brzo. Koncerte planiramo da organizujemo u potpuno kontrolisanim uslovima, u kojima možemo sprovoditi sve mjere predostrožnosti koje propisuje NKT. U vremenu kada cijeli svijet, uključujući i naše društvo, prolazi kroz period neizvjesnosti i nesigurnosti u mnogim aspektima života, želimo pružiti dio onoga što mnogi zovu “hranom za dušu”, i makar malo svakodnevne radosti koje su do nedavno krasile naš svakodnevni život. Doživljavamo da je mentalno i duhovno zdravlje jednako bitno kao i ono fizičko, a umjetnost je uvijek, što je dokazano mnogim primjerima iz prošlosti, pomagala u prevazilaženju mnogih teških perioda u istoriji čovječanstva. Nadamo se da će naši događaji lokalnom stanovništvu pružiti malo vedriju, humaniju i ljepšu svakodnevnicu, utjehu i potvrdu da smo vezani posebnim nitima, čak i onda kada se ne smijemo zagrliti zbog mjera distance, kada se ne možemo prepoznati, zbog nošenja zaštitne maske, ili kada smo u karantinu, čuvajući druge od sebe. Umjetnost muzike je jedna od tih niti“, izjavila je PR služba Festivala.

„KotorArt Don Brankovi dani muzike su svoju publiku navikli da već u martu mjesecu mogu dobiti informacije o programu za predstojeće ljeto. Ove godine, uslijed vanrednih okolnosti, molimo našu publiku da prati zvanični sajt Festivala, www.kotorart.me kao i društvene mreže - Facebook i Instagram stranice, gdje ćemo objavljivati moguće, da ne kažemo - vjerovatne izmjene programa. Festival je oformio nekoliko timova koji pomno prate preporuke NKT-a i prilagođavaju svaki aspekt festivala istim. Program svečanog otvaranja festivala, planiran za 14. jul, planiramo kao završnicu ovogodišnje manifestacije. Obzirom da je i to veče u potpunosti posvećeno Betovenu, vjerujemo da će to biti lijep festivalski okvir za ipak dostojanstveno obilježavanje njegovog 250. rođendana. U susret tom jubileju, kao i suočeni sa izazovima života, pozicije i poruka umjetnosti u ovom nesvakidašnjem trenutku u kom se cijeli svijet zadesio, festival priprema dodatne aktivnosti i programske cjeline o kojima ćemo uskoro obavijestiti javnost“, dodaju iz PR službe Festivala.

KotorArt Kotorski Festival Pozorišta za djecu otpočeo je svoje programe u Kotoru. Sve predstave koje okupljaju veći broj djece i roditelja u publici su odložene za kolovoz, ali prateći programi i radionice sadjecom iz Kotora su pokrenute, na veliku radost djece, koja sjajno reagiraju u novim okolnostima, brzo se prilagođavajući njihovoj „novoj stvarnosti“.