Koncert u crkvi sv. Pavla u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 05. kolovoza 2015. - 12:17
Autor: 

Povodom obilježavanja 450 godina od smrti blažene Ozane, KotorArt organizira koncert u četvrtak, 6. kolovoza, u kotorskoj crkvi sv. Pavla. S početkom u 21 sat, na koncertu nastupa Crnogorski vokalni ansambl „Luča“ sa svjetovnim i duhovnim djelima glazbene renesanse. Pored moteta i madrigala di Lasa, Berda, Monteverdija, Arkadelta, na programu je i premijera domaće autorice Nine Perović, koja je komponirala „Večernju molitvu“. Tekst Antuna Sbutege čitat će glumica Varja Đukić. Partner koncerta je Veleposlanstvo Crne Gore u Italiji.

Crnogorski vokalni ansambl „Luča“ čine profesionalni i amaterski pjevači, ljubitelji vokalne umjetnosti i višeglasnog pjevanja. Potaknuta davnašnjom željom, kao i podrškom umjetničkog direktora Don Brankovih dana muzike, prof. Ratimira Martinovića, Zorana Latković osniva ansambl početkom 2015. godine. Repertoar Luče obuhvata glazbene forme od renesanse do glazbe XXI. st. Nastup na ovogodišnjem Festivalu KotorArt ujedno je i premijerno predstavljanje ansambla crnogorskoj i inozemnoj publici.

Nina Perović, završila je osnovne i specijalističke studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju. Usporedo je završila osnovne i specijalističke studije kompozicije na istoj akademiji u klasi prof. Žarka Mirkovića, dok je master diplomu stekla na Glazbenoj akademiji u Ljubljani u klasi prof. Uroša Rojka. Trenutno je na doktorskim studijama kompozicije u klasi prof. Srđana Hofmana u Beogradu. Angažirana je u svojstvu suradnika na Muzičkoj akademiji na Cetinju i kao profesorica klavira u podgoričkoj Muzičkoj školi Vasa Pavić. Dobitnica je više nagrada i priznanja, uključujući Kompositions-Preis gestiftet vom Soziale und Kulturelle Einrichtungen za kompoziciju Gusle na manifestaciji 21. Internationale Sommerakademie Prag Wien Budapest, 2011. godine. Djela su joj izvođena su u Italiji, Austriji, Sloveniji i Crnoj Gori. Dobitnica je više nagrada i priznanja.