Koncert pijanistice Valentine Lisice u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 20. srpnja 2017. - 9:26
Autor: 

Solistički recital pod nazivom „KotorArt podrška“ /KotorArt Support/ na šesnaestim KotorArt Don Brankovim danima muzike održat će pijanistica  Valentina Lisica /Lisitsa/ (Ukrajina / SAD), koja je pažnju svjetske javnosti pridobila zahvaljujući svom kanalu na YouTube - u, koji ima više od 200.000 pretplatnika,  a snimci više od 95 milijuna pregleda.

U petak 21. 7., s početkom u 21.30h,  u crkvi Sv. Duha ona će izvesti zbirku dvoglasnih invencija Johana Sebastijana Baha, Skerco u b-molu, op. 31 Frederika Šopena, Noćnog Gaspara Morisa Ravela, kao i Slike sa izložbe Modesta  Musorgskog. Koncert počinje u 21.30 h.

Prvi solistički recital održala је sa samo četiri godine, a glazbeno obrazovanje stekla je u Školi za glazbene  talente „Lisenko“ i na Kijevskom konzervatoriju. Godine 1991. pobijedila je na najpoznatijem natjecanju klavirskih dua „Dranof“, zajedno s  pijanistom Aleksejem Kuznjecovim. Na njezinom repertoaru nalazi se preko četrdeset klavirskih koncerata, a njeguje solistička djela od Baha i Mocarta do Šostakoviča i Bernstajna, s  posebnim afinitetom prema kompozicijama Rahmanjinova i Betovena. Snimila je sve klavirske koncerte i Rapsodiju na Paganinijevu temu Sergeja Rahmanjinova, sa Londonskim simfonijskim orkestrom, zatim klavirsku glazbu  Majkla Najmana, kao i djela Roberta Šumana, Filipa Glasa i dr.