Knjiga „Kad dodirneš dno“ Josipa Tripovića

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 17. prosinca 2015. - 9:16
Autor: 

Priču o hrabrosti i istrajnosti da prebrodi golgotu, koju je izazvala pogrešna liječnička  dijagnoza, Novljanin, Josip Tripović pretočio je u knjigu, indikativno nazvanu “Kad dodirneš dno”, čije je prvo izdanje ugledalo svjetlost dana prije tri godine.

Zbog pozitivnih impresija, ali i potrebe da ljudima ukaže na sve kroz što je prošao, Tripović je u suradnji sa sponzorima pripremio i drugo izdanje, koje će iz tiskare “Biro konto” izaći ovoga  četvrtka. Na prodajnim mjestima Tobacco shop-ova naći će se od ponedjeljka, po cijeni od 5 eura.

Za Radio Jadran Tripović priča da je ohrabren dojmovima  onih do kojih je knjiga doprla, te da predano radi i na trećem izdanju:

“Knjigu sam 2013. promovisao u Parizu, u Kulturnom srpskom centru, gdje je prepoznat njen kvalitet, ali i poruka, pa je nazvana i “priručnikom života”. Cilj mi je da se knjiga što više širi, a svi komentari upućuju na to da knjiga jeste priručnik, jer pomaže ljudima da vedrijim očima gledaju na život”, kaže Tripović.

Zbog pogrešne liječničke dijagnoze, sedmogodišnjeg liječenja i života po bolnicama, Tripović danas živi bez lijevog koljena. Iako je pokretan, doktori kažu da je svojevrstan medicinski fenomen, jer ne koristi ortopedska pomagala. Tim liječnika koji i dalje prati njegovu zdravstvenu situaciju, uspio je da od koštane mase “formira koljeno”, kao privid da ga ima, međutim, borba da ostane u pokretnom stanju svakodnevna je i teška, priznaje Tripović.

Zbog navedene situacije, od prošle godine je u invalidskoj mirovini. Okrenuo se, kako kaže, stvarima koje mu pričinjavaju zadovoljstvo, pa tako piše još jednu knjigu, ali i slika. Svima koji imaju slične zdravstvene probleme poručuje optimistično da treba naći snagu i “podići se iz pepela”.

Narednih dana nastojat će da organizira promociju knjige, koja bi u Tivtu trebalo da se desi nakon 15. siječnja, a u Podgorici par dana kasnije.

Posebnu zahvalnost Tripović duguje sponzorima knjige: MZ Kumbor, Općini Kotor, zubnoj ustanovi Dentalux Tivat, DZ Tivat, NVO Pravi put Rožaje. Veliko hvala upućuje i prof. dr. Igoru Lakiću, koji je knjigu lektorirao bez nadoknade.