Ključeve grada primila najmlađa sudionica Kotorskog festivala pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 02. srpnja 2017. - 11:57
Autor: 

Dvadeset i pet godina u kontinuitetu, ljetnom šarmu drevnog grada Kotora doprinosi i Festival pozorišta za djecu, i makar na desetak dana nudi nam bijeg iz stvarnosti u svijet mašte, bajki i basni.

1993. godine tadašnja gradonačelnica Kotora Vidosava Kašćelan, svesrdno je podržala projekt dječjeg festivala, ocijenivši da će dodatno udahnuti život gradu, a da će njegovi najmlađi žitelji dobiti svoje malo kraljevstvo, u kome će prezentirati raskoš svojih talenata, i s brojnim glumcima koji su udahnjivali život pjacama i pjacetama, stvarati priču koju nakon, za sada 25 godina, možemo pričati generacijama koje dolaze i čiji akteri i sami mogu postati.

Tako je sinoć svečano otvoren 25.po redu Kotorski festival pozorišta za djecu, i ljetna pozornica je konačno postala tijesnom  za sve radoznale, bezbrižne i lica ozarene djece.

Na otvorenju su sudjelovali gđa Vida Kašćelan, te veliki dječji pjesnik i prijatelj Festivala od osnutka – Ljubivoje Ršumović. Predsjednik Općine Kotor Vladimir Jokić je kazao kako je i sam odrastao uz Festival, ne propustivši niti jednu predstavu do svoga punoljetstva, te kako i dan danasčuva  svesku s autogramima brojnih glumaca. Zahvalivši se svima koji su doprinijeli razvoju ovog Festivala, zaključio je da je ovo jedini festival na svijetu „koji sve što je stariji, on postaje mlađi“.

Ono što je simbolika na otvorenju dječjeg festivala u Kotoru, jeste predaja ključeva Staroga grada djeci, na period dok traje Festival. Tako je ove godine najmlađi gradonačelnik u povijesti ključeve predao najmlađoj sudionici, Anji Jovanović, i položio ih u njenog kolijevci, a govor je u ime nje i djece pročitao njen otac Mitar Jovanović: „Ovim putem svečano obećavam da ću držati grad otključan za sve vrijeme trajanja festivala kako bi sva djeca mogla da jure ulicama i pjacama i da njihovom grajom kamen odzvanja“.

Nakon ceremonije otvorenja, djeca su uživala u prvoj natjecateljskoj predstavi plesne trupe Roseland Musical iz Španjolske „Put u središte zemlje“.