Kazališna predstava Hasanaginica u Tivtu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 22. srpnja 2021. - 9:52
Autor: 

U okviru postPurgatorija 2021. tivatska publika će imati priliku  pogledati  kazališnu predstavu “Hasanaginica” na Sceni Atrija Buća,  23.7., 24.7., 25.7., s početkom u 21:30h.

 “Ono čega se vrlo dobro sjećamo iz srednje škole je slovenska antiteza na samom početku ove tragične balade u kojoj nam narator ukazuje na bijelu boju šatora Hasan-age, tj. na nevinost njegove vjerne ljube, koja zbog patrijarhalnog vaspitanja, ljubomornog muža i pravila Kurana ne smije da izađe iz kuće i posjeti svog gospodara što «boluje od ljutijeh rana». Od početka pa do samog kraja ove tragedije mi smo svjesni kakva se nepravda dešava ženi i majci Hasanaginici, koja biva moralno, mentalno i fizički uništena zbog civilizacije u kojoj živi i gdje muški princip kroji sudbinu žena i uzima pravo i ulogu Boga da odlučuje o tuđim životima”.

 "Hasanaginica je DNK sveg našeg bola, naše tuge i naših ljubavi. Ovo je prava antička tragedija stavljena na naše prostore i u naš mentalitet, a ovo što smi mi pokušali napraviti je omaž tom velikom dramskom djelu i njegovoj neprolaznoj ljepoti“, - Jagoš Marković

Tekst : Ljubomir Simović

Režija : Jagoš Marković
Igraju : Kristina Obradović,  Branimir Popović,  Anita Mančić, Radmila Živković, Nebojša Kundačina, Aleksandar Srećković, Miša Obradović, Momčilo Otašević, Emir Ćatović i Miloš Pejović.