Izuzetna večer u koncertnoj dvorani u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 07. kolovoza 2021. - 10:28
Autor: 

KotorArt Kamerni ansambl premijerno je nastupio u crkvi Sv. Duha, u petak, 6. 8., s početkom u 21.30h.

Istaknuti umjetnici pod umjetničkim rukovodstvom klarinetiste Petra Garića izveli su djela Pulanka, Ligetija, kao i nove aranžmane crnogorskih tradicionalnih melodija kompozitora Nine Perović i Ivana Marovića.

Puhački kvintet su činili flautistica Marija Đurđević Ilić, oboistica Ivana Dakić, klarinetist Petar Garić, fagotist Antonio Nasevski kao i hornist Nikola Ćirić. Na ovom prvom, inicijalnom koncertu, komornom ansamblu se pridružio i pijanist, generalni i umjetnički direktor festivala, Ratimir Martinović koji je sa sastavom izveo trostavačni Pulankov sekstet, za puhački kvintet i klavir.

„Kompozicije koje smo imali priliku da čujemo večeras nisu svakidašnji dio repertoara klasične, kao ni moderne muzike. Velika je privilegija bilo prisustvovati ovom događaju, kao i biti dio procesa pripreme programa: kroz saradnju sa muzičarima, kao i organizacionim timom Kotor Arta sa kojima,  na moje veliko zadovoljstvo, sarađujem već godinama. U iskustvu rada sa ansamblom koji predvodi Petar Garić, naišla sam na veliku posvećenost i spremnost za radom, kao i interpretativnu ubjedljivost i kreativnost u čitanju novih partitura. Danas je to rjetkost i raduje me da smo imali priliku da večeras čujemo rezultate takvog procesa. Preispitujući mnoge aspekte bavljenja kulturom na našim prostorima, u okviru kojih se mnogo puta pribjegava rješenjima čiji je cilj samo podređivanje ukusu šire publike, ovakvi događaji me podsjećaju da i mi imamo potencijal za mnogo više i da postoje načini da se to i ostvari.izjavila je Nina Perović“, kompozitorica.