Izložba radova učenika srednjih škola Lubarda kao inspiracija

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. veljače 2015. - 9:55
Autor: 

Likovna izložba pod nazivom Lubarda kao inspiracija, učenika četiri srednje škole iz Crne Gore, bit će otvorena u petak, 13. februara u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 17 sati.  Izložba se realizira  na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i podrške kompanije Adriatic Marinas.

U projektu koji je svojevrstan omaž ovom crnogorskom i europskom likovnom velikanu, sudjelovali su i su učenici JU SMŠ Mladost iz Tivta, JU SMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog,  JU SLŠ Petar Lubarda sa Cetinja i Gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića.

Učenici su u skladu sa suvremenom likovnom praksom pokazali kreativnu slobodu koristeći razne materijale i mogućnosti suvremenih medija: fotografije, dizajna, konceptualne umjetnosti, ali i ostali vjerni crtežu i slici na kojima je Lubardin svijet simbola: konj, šipka, brdo, ptica, bitka, guslari...

"Radovi nijesu urađeni kao kopije, već su kroz proces plastičko-strukturalnih transformacija prilagođeni uzrastu i razmišljanju mladih ljudi, uvijek spremnih, kad im se pruži prilika, da po uzoru na osnovno stvaralačko načelo Petra Lubarde, svijet slike prilagode svojim osjećanjima i razmišljanjima" - ističe povjesničarka umjetnosti Ljiljana Zeković.

Najbolji radovi će biti nagrađeni, a izložba će trajati do 23.veljače.