Izložba radova učenika srednjih škola „Lubarda kao inspiracija“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. svibnja 2016. - 8:52
Autor: 

Likovna izložba pod nazivom „ Lubarda kao inspiracija“, učenika šest srednjih škola iz Crne Gore, bit će otvorena u četvrtak, 5. svibnja, u Zbirci pomorskog nasljeđa, s početkom u 17 sati. Izložba se realizira na inicijativu i u organizaciji Fondacije Petar Lubarda i potpore kompanije Adriatic Marinas.

U projektu koji je svojevrstan hommage  ovom crnogorskom i europskom likovnom velikanu, sudjelovali su učenici JU SMŠ Mladost iz Tivta, JU SMŠ Ivan Goran Kovačić iz Herceg Novog,  JU SLŠ Petar Lubarda sa Cetinja, Gimnazije Stojan Cerović iz Nikšića, Gimnazije Slobodan Škerović iz Podgorice i JU Gimnazije Petar I. Petrovic Njegoš iz Danilovgrada.

Ovogodišnja izložba nosi naziv Kamen – krš, koji je kao materija usko vezan za ljudsku dušu, stanište mudrosti i postojanosti u kojem je Petar Lubarda osjećao onu poeziju, koja je davno prije stvaranja ljudi započela, kada nije bilo do sunce, voda, kamen i oblak, kada je sva zemlja bila Crna Gora (Isidora Sekulić).

„To je slika crnogorskog krša Petra Lubarde, a kojemu su učenici dali jedno svoje viđenje kroz originalnu interpretaciju, jer ne treba zaboraviti da je Lubarda isticao samosvojnost i originalnost kao osnovne principe likovnog stvaralaštva. Tako na izložbi kroz razne forme iskaza, skulpture, slike, fotografije, objekte, kolaže urađene u raznim materijalima – nelikovnim i likovnim, predstavljena je vizija crnogorskog krša kojem su novi život udahnuli bogata mašta i oštro oko naših budućih likovnih nada“,  ističe povjesničarka  umjetnosti Ljiljana Zeković.

Najbolji radovi će biti nagrađeni, a izložba će trajati do 23. svibnja.

„Cilj Fondacije je da kroz razne kulturne aktivnosti približi Lubardu publici koja nije imala priliku ranije da uči o njemu ili da ga upozna kao stvaraoca  i  kao čovjeka, za života. Lubarda je stekao svoju slavu za života, ali mi radimo da se njegovo ime, misli, riječii djela sačuvaju i da se približe publici. Poseban projekat “Lubarda kao inspiracija” se vodi već 5 godina sa mladim generacijama, srednjoškolcima, koji svoja umjetnička djela inspirisana Lubardom posvećuju jednom godišnje kao sjećanje na velikana“, ističe predsjednica Fondacije Đina Lazar.