Izložba Pera Nikčevića u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 05. svibnja 2016. - 9:16
Autor: 

U Galeriji solidarnosti, 6. svibnja, s početkom u   20 sati bit će otvorena izložba poznatog crnogorskog slikara Pera Nikčevića. Izložba poznatog crnogorskog slikara  Pera  Nikčevića u Galeriji solidarnosti  je koncipirana kao mala retrospektiva umjetnikova dugogodišnjeg  umjetničkog rada. Na četrdesetak radova  u raznim tehnikama na papiru: crtežu tušem, akvarelu, gvašu , grafici  i nekoliko ulja na platnu Pero Nikčević se prvi put  predstavlja se u Kotoru. Izloženi radovi od klasičnih tema: portret, pejzaž, akt, svijet životinja i posebno kompleksne kompozicije u kojima su ujedinjeni elementi realnosti, imaginacije i fantazije , nastali su u Parizu,Crnoj Gori i Banatu.

Iako je izložba u Kotoru sigurno do sada  najveće predstavljanje Nikčevića crnogorskoj kulturnoj javnosti,ona  donosi uvid u samo dio bogatog i raznovrsnog opusa Pera Nikčevića koji je prepoznat više  po potpunoj posvećenosti slikarstvu i istraživanju ,nego građenju karijere. Ona označava  na neki način i simboličan povratak  zavičajnoj Crnoj Gori  i prethodi umjetnikovoj Monografiji koja će uskoro biti objavljena.

“Čula, senzacije, dodir, erotski zanos, svedenost na putenost, priroda i čovjekovo primordijalno vraćanje u prirodu, sublimirana želja za vlastitom zaštitom od spoljašnjeg svijeta, bestjelesno i iracionalno nasuprot aktuelnom, kao i dihotomije: suptilno/ kruto, tradicionalno/ moderno, svijetlo/ tamno, lično/ univerzalno – među glavnim su temama Nikčevićeve umjetnosti. Radi se o autentičnim i čvrsto građenim vizuelnim tvorevinama koje odišu posebnim erotskim senzibilitetom, poetikom američkog transcedentalizma ali i engleske metafizičke poezije, i koje traže posebni ključ za vizuelno dešifrovanje”,  zapisala je Tanja Bakić u uvodnom tekstu kataloga.