Izložba na otoku Gospe od Škrpjela

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 10. kolovoza 2016. - 9:50
Autor: 

Galatea Gallery iz Podgorice i Biskupski ordinarijat Kotor - Župni ured u Perastu organiziraju  izložbu crteža u kombiniranoj  tehnici pod nazivom „Život“ Marije Kapisode, profesorice sa Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju.

Povodom izložbe, između ostalog, u predgovoru kataloga Ljiljana Zeković, povjesničarka umjetnosti, o Marijinim crtežima je napisala i sljedeće:

„... Marijine grafike i crteži predstavljaju zaokruženo estetsko - likovno tkivo, saobraženo elementima karakterističnim za izražajne reference ovih specifičnih likovnih disciplina. Dok je na crtežima, koji predstavljaju grafičke predloške ili samostalna likovna djela, notirala neposredne utiske, na grafikama je postupnim kreativnim procesom uobličila svoja likovna promišljanja. Kao projekcija neposredne impresije, spontanosti i senzibiliteta crteži pokazuju skladan odnos izmeđudoživljaja prirode i unutrašnje vizije, koji su vizije, koji su stvaralačkom katarzom materijalizovani u likovna djela osobenog i prepoznatljivog rukopisa. Vertikale, paralelne trake „brazde” javljaju se kao nadgradnja, statistički element, koji ograničava ekspanziju aocijativnog pejzaža. One će se, međutim, postepeno izdvojiti u samodovoljan motivski i strukturalni element. Transponovanje horizontalnih prirodnih elemenata u vertikalne orijentire, ona je čovjekov egzistencijalni prostor uznijela prema duhovnim sferama koje otvaraju prostor beskonačnom, dok je kompaktnost crnih i bijelih vertikala narušena mrežom slobodno kombinovanih crtica,koje simuliraju pulsaciju tla i svjetlosne reflekse, nosioce oslobođenih energetskih procesa“.

Izložbu u Pomirbenoj dvorani na otoku Gospe od Škrpjela u nedjelju, 14. kolovoza, s početkom  u 20.30 sati otvorit će prim. dr. Ivan Ilić, direktor JZU OB Kotor.

Istu  večer nakon otvaranja izložbe u 21 sat, uoči blagdana Velike Gospe, Peraštani priređuju tradicionalnu luminaciju na Otoku.

Prijevoz brodićem do Otoka je planiran neposredno prije otvaranja izložbe - na obali ispred crkve sv. Nikole u Perastu.