Izložba majstora suvremene crnogorske umjetnosti u Porto Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 26. lipnja 2018. - 11:04
Autor: 

Izložba slika Majstori suvremene crnogorske likovne umjetnosti, bit će otvorena u Galeriji Gayo u nautičkom naselju Porto Montenegro, u petak 29. lipnja, s početkom u 21 sat.

Genijalna ostvarenja jednih od najvažnijih umjetnika Crne Gore Dada Đurića, Fila Filipovića, Voja Stanića i Ratka Odalovića, odabir su koji apsolutno može ponijeti i prenijeti svu jačinu jedne čitave epohe razvoja suvremene likovne umjetnosti u Crnoj Gori.

"Dado, koji je u Francuskoj živio i stvarao i svoju genijalnost crpio iz nevidljive niti vezanosti za svoju Crnu Goru, u kojoj je po želji dopremljen na vječni počinak. Filo, koji je ponikao u stvaranju pod uticajem Mila Milunovića i Petra Lubarde, umjetnik nesvakidašnjeg dara i najdosljedniji predstavnik apstraktne slikarske poetike sa svojim fascinantnim ostvarenjima. Vojo, koji je ostao vjeran svom Herceg Novom, u čijim se djelima spaja realno i irealno, u kojima poput vizionara upliće fantastiku, sa savršenim poznavanjem i razumijevanjem ljudskih slabosti, a sve kroz obične, “male” ljude i priča svakodnevne životne priče koje sakuplja kao posmatrač s prozora svoga ateljea uz Hercegnovski Škver. Ratko, najmlađi među njima, vezan za Crnu Goru, ali i za kosmos. Iz nereda stvara red, koji ima viziju čovječnosti, koji vjeruje u humanost i u okretanje čovjeka čovjeku, povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, u čitavom univerzumu. Njegove slike su zagonetke i nije ih moguće razriješiti. Ratko ostvaruje nešto posebno, nešto iz čega se čuje dječji glas, čist, nedirnut s mirisom čednosti i beskrajne sreće", ističe povjesničarka umjetnosti Dragana Lalošević.

Ovom izložbom počinje dinamični kalendar umjetničkih događaja u galeriji Gayo u Porto Montenegru.