Izložba “Kovani kotorski novac” u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 21. lipnja 2021. - 11:10
Autor: 

Općinska javna ustanova “Muzeji” Kotor najavljuje izložbu “Kovani kotorski novac” autora Zorana Radimira, koja će biti otvorena u Galeriji solidarnosti u Kotoru u srijedu, 23. 6. u 12 sati.

Riječ je o kovanom novcu iz povijesno-etnografske zbirke samog autora, a veže se za period od XII. do XVII. stoljeća. Kotorska kovnica novca postojala je od XI. stoljeća i u njoj se kovao srebrni i zlatni novac – folari i polufolari, a pored vizantijskog miskelaneusa i mletačkog  groša, u Kotoru je bio u opticaju i dubrovački novac.

Radimir je bio član Kolekcionarskog društva Kotor, gdje je sudjelovao u organiziranju susreta kolekcionara, izdavanju biltena, priređivanju izložbi s temama iz svijeta filatelije, numizmatike, faleristike i starog trofejnog oružja.

Kao potomak nekad najbrojnije pomorske i trgovačke porodice u Dobroti, sačuvao je značajan fond etnografskih i drugih predmeta iz obiteljskog nasljeđa. Zbog vrijednosti prepoznatih s kulturnog, povijesnog i etnografskog aspekta, zbirka je od Ministarstva kulture Crne Gore dobila status pokretnog kulturnog dobra od lokalnog i općeg značaja.

Izložbu će otvoriti arhitektica Zorica Čubrović.