Izložba „Komadić duše” u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 04. ožujka 2023. - 11:43
Autor: 

Retrospektivna izložba umjetnice Ljiljane Rašović, pod nazivom „Komadić duše”, bit će  otvorena u utorak , 7.3.,  u Muzeju i galeriji Tivat, s početkom u 19 h.

„Ljiljana Rašović rođena je 29.11.1955. godine u Podgorici. Diplomirala je na odsjeku za likovno Nastavničkog fakulteta kod prof. Nikole Gvozdenovića Gvozda. Slikanjem se profesionalno bavi od 1980. godine. Umjetnički je direktor svoje profesionalne galerije “Venera-art” u Podgorici, skoro 20 godina, koja nosi ime žene-boginje, inspiracije svih umjetnika od praiskona do danas. Članica je Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore. Izlagala je na više od deset samostalnih izložbi, kao i na više od 150 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu i bila učesnik brojnih likovnih kolonija. Studijski je boravila u Italiji, Grčkoj i Engleskoj, obilazeći značajne galerije i muzeje Evrope“.

Ovom izložbom umjetnica obilježava 40 godina stvaralaštva.

„Likovna djela Ljiljane Rašović kojima se predstavlja na retrospektivnoj izložbi pod nazivom „Komadić duše“ odišu plemenitošću osjećanja, ali i emotivnom i misaonom jezgrovitošću haiku poezije. Već četiri decenije vjerna svojoj likovnoj poetici individualne samorječivosti ona subjektivni doživljaj svijeta likovno-estetski definisan neoimpresionističkim instrumentarijem poetično intoniranih harmonija fenomenološkog sloja kompozicije, transponuje u nematerijalno, nadčulno, koje ispunjava prostor slike zvucima mekog arpađa”, zapisala je  o izložbi povjesničarka  umjetnosti Ljiljana Zeković.

Izložba će biti upriličena na prvom katu galerijskog prostora. Izložbu će otvoriti povjesničarka umjetnosti Ljiljana Zeković, dok će moderatorica programa biti teoretičarka umjetnosti Nina Milićević.