Izložba i promocija knjige u čast Bokeljske mornarice

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 21. studenog 2019. - 10:04
Autor: 

Izložba „Bokeljska mornarica Kotor – 1210 godina istorije, duhovnosti i kulture“, otvorena je sinoć u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Također, predstavljena je knjiga „Historija pomorstva Crne Gore u kontekstu jadranskog, mediteranskog i svjetskog pomorstva“, autora prof. dr. Antuna Sbutege.

Riječ je o najvećoj i najreprezentativnijoj izložbi na temu Bokeljske mornarice, na kojoj je predstavljen dio bogate povijesti jednog od najstarijih udruženja pomoraca na svijetu, čije višestoljetno postojanje svjedoči o bogatoj pomorskoj i kulturnoj prošlosti Kotora i Boke. Pored predmeta iz vlasništva Bokeljske mornarice predstavljena su i umjetnička djela, eksponati i vrijedni dokumenti iz vlasništva Pomorskog Muzeja Kotor, Arhiva CG i Bokeljske Mornarice.

Na početku večeri nazočne je pozdravio kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović.

„Nije slučajno što je krajem 19. vijeka ideja o osnivanju ustanove koja bi sistematski prikupljala, čuvala i prezentovala materijalna svjedočanstva o pomorskoj tradiciji Kotora i Boke kotorske, potekla upravo od mornarice, tada pod imenom Plemenito tijelo Bokeljske mornarice. Prikupljanjem predmeta koji su u vezi sa Mornaricom i pomorstvom Boke započeto je početkom 20. vijeka, upravo u palati Grgurina, u kojoj je danas i smješten Pomorski muzej. Zvanično otvaranje Muzeja uslijedilo je u februaru 1938. godine, za vrijeme Tripundanskih svečanosti. Od tada do danas, Muzej vrijedno i posvećeno radi na prikupljanju, konzervaciji i predstavljanju bogate pomorske prošlosti crnogorskog primorja, Boke i Bokeljske mornarice. Usaglašavanjem i prilagođavanjem sadašnjem trenutku, a dobro vodeći računa o budućnosti svoga naroda, Bokeljska mornarica, kao i do sada, smjerno i na dostojanstven način, prenosi slavu i oživljava duh minulih vremena“, kazao je Andro Radulović, ravnatelj Pomorskog muzeja Crne Gore – Kotor.

Nazočnima se obratio i predsjednik Općine Tivat Siniša Kusovac, koji je istakao važnost Bokeljske mornarice, koja, kako kaže, njeguje kulturnu baštinu, kulturno-povijesne vrijednosti, i multietničke i multikulturalne.

O knjizi „Historija pomorstva Crne Gore u kontekstu jadranskog, mediteranskog i svjetskog pomorstva“ govorio je njezin autor prof. dr. Antun Sbutega. „Ova knjiga je prezentirana prije otprilike godinu dana u Pomorskom muzeju Crne Gore, a izložba je bila otvorena 17. maja ove godine u Ministarstvu kulture na Cetinju u kontekstu obilježavanja Dana nezavisnosti Crne Gore. Obje zahvaljujući finansijskoj pomoći Ministarstva kulture. Tivat i Zbirka pomorskog nasljeđa su pravo mjesto za njihovu reprizu. Dok Pomorski muzej prikazuje ukupnu istoriju pomorstva u toku skoro 25 vjekova. Bokeljska mornarica svjedoči o 1210 godina, Zbirka svjedoči novu istoriju pomorstva, a Porto Montenegro je savremeni nastavak te istorije u njenim novim oblicima“, kazao je Sbutega.