Izložba „Dimitrije i Dante“ Dimitrija Popovića u Kotoru

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 02. kolovoza 2021. - 19:00
Autor: 

U četvrtak, 5.8., festival KotorArt organizira  otvaranje izložbe istaknutog umjetnika Dimitrija Popovića pod nazivom Dimitrije i Dante, u Galeriji solidarnosti, s početkom u 19h. Izložba je dio  serijala Dante 700, u suradnji s Italijanskim kulturnim institutom u Beogradu povodom godišnjice velikog pjesnika.

„Moj ciklus Omaggio a Dante nije nastao kao direktno pretapanje poetskog teksta u likovni izraz. Ilustracija me nikada nije zanimala. Ono što me je privlačilo u Božanstvenoj komediji, preciznije rečeno u Paklu, jeste ona unutarnja ekspresija Danteovih poetskih slika. U njenom sam infernalnom funkcionalizmu nalazio inspirativno izvorište za moje kompozicije. Moj Omaggio neka je vrsta likovnih alegorija koje su proizišle iz poetskih slika Pakla.

Prizori iz Pakla toliko su izražajni i u svojoj obradi precizni da su kod komentatora Danteova djela dobili epitet skulpturalni. Stoga se srećemo sa svojevrsnim paradoksom: s jedne strane, ti su prizori prikladni za ilustrovanje, a s druge, upravo zbog svoje jasnoće i preciznosti, ilustraciju čine nedostatnom – gotovo suvišnom. (- - -)

Sve su to slike u kojima postoji onaj unutarnji pokret mračne energije jednog apsurdnog vremena. Stoga se moj ciklus Omaggio a Dante može tumačiti i kao svojevrsni transfer između Danteova srednjovjekovna i našeg novovjeka pakla.“

Dimitrije Popović