Izložba „Deca Sunca“ u Muzeju i galeriji Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. lipnja 2018. - 8:30
Autor: 

Otvaranje izložbe „Deca Sunca“,  autorice  Ivone Pleskonje   održat će se u ponedjeljak,  11.6.,  u Muzeju i galeriji Tivat.

Ivona je rođena u Beogradu 1974. godine, dok je Fakultet likovnih umjetnosti upisala 1993. godine kao redovit  student u klasi profesorice  Anđelke Bojović, odsjek slikarstvo. Magistrirala je 2001. godine u klasi iste profesorice,  a doktorirala 2017. godine na Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu, odsjek slikarstvo, kod profesora Dimitrija Pecića. Sudionica je brojnih samostalnih i kolektivnih izložbi kako u zemlji tako i u inozemstvu.

O Ivoninom radu Aleksandra Mirčić je zapisala: „Ivona kroz svoj rad kritikuje savremeno društvo, ali ne kroz konkretne probleme, već kroz isticanje nedostajućeg mjesta koje bi ovom svijetu donelo malo reda, a to su one prave duhovne vrijednosti oličene u ljubavi prema životu (a to je balans između čovjeka i tog svijeta.) Ističući humani i pozitivistički odnos prema čovjeku ona podcrtava prave vrijednosti koje bi trebalo da ponovo postanu mjesta oslonca za izgubljenog čoveka sadašnjice. Ako friz sa natprirodnim portretima iz prošlosti i sadašnjosti ima nekakav apokaliptični prizvuk i svojom impozantnom veličinom on djeluje zastrašujuće na posmatrača, to je u cilju ukazivanja na mogući „kraj“ koji možemo sami uzeti u svoje ruke. Umjetnica nas njime poziva da svoj život ne prepuštamo slučaju već da proneđemo u sebi one najhumanije vrijednosti koje nas sve čine jednakima i daju nam onaj najvažniji oslonac u životu. Ivonin umjetnički svijet nam daje nadu da smo svi mi na kraju ipak “Deca sunca.”

Izložbu će s početkom u 20 sati otvoriti teoretičarka i povjesničarka  umjetnosti Marija Saičić.

Posjetitelji će moći ovu izložbu  pogledati do 22. 6., radnim danima od 8 do 20 sati i  subotom od 9 do 12 sati.