Izložba crnogorskog umjetnika Dimitrija Popovića otvorena u Biljardi

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 23. rujna 2022. - 15:43
Autor: 

Izložbu čine dvije grafičke mape, sa po 10 radova, posvećenih izuzetno značajnim ličnostima crnogorske istorije – Svetom Petru i kralju Nikoli, koje su nastale povodom obilježavanja godišnjica smrti naših velikana – 190 godina od smrti Petra I i 100 godina od smrti kralja Nikole. Projekat izrade mapa realizovan je uz podršku Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.

Cetinje je, prema riječima akademika Pavla Goranovića, pouzdano ishodište Dimitrijevog umjetničkog i intelektualnog bića, a pojavom ovih grafičkih mapa opet je rodno mjesto vrhunske umjetnosti.

Dimitrijevo djelo još jednom je spona sa grandioznim ličnostima i razdobljima. On uvijek polazi od autentičnog i stiže u neprolazno. I tako stvara Dimitrije gledajući suncu pravo u oko. Zahvalni smo našem umjetniku što je na čudo nastanka i opstanka Crne Gore, oličeno u u Petru Prvom kao i u kralju Nikoli odgovorio jedinstvenim likovnim poslanicama – kazao je Goranović.

Petar Prvi, cetinjski čudotvorac, i kralj Nikola, car junaka, prema riječima publiciste Marka Špadijera, dvije su istorijske ličnosti koje simbolišu epohe crnogorske istorije i predstavljaju primjer koji možemo i danas uzimati kao pouku. Ne da bi prošlost, kako ističe, upravljala sadašnjošću, već da nam se istorija ne bi ponavljala kao fatalna sudbina države i naroda.

Iskre koje ostavlja istorija ulaze u predjele duše i srca svih onih kojima je Crna Gora domovina i tu se roje i pretvaraju u oganj slobode i nezavisnosti. Upravo takve asocijacije, duhovni, misaoni i emotivni impulsi koje emituju crteži i njihovi likovni sadržaji koji ispunjavaju prostor oko portreta vladara i pletu se u apstraktne forme naročito u prikazu kralja Nikole, čine ova djela pogodnim kako za estetsko uživanje tako i za opore misli o sudbini čovjeka, Cetinja i Crne Gore – istakao je Špadijer.

Publici se kratko obratio Dimitrije Popović.

Umjetnost zahtijeva žrtvu, a vi ste noćas prinijeli vašu žrtvu smrzavajući se u ovoj septembarskoj noći na Cetinju – zahvalio se Popović.

Izvode iz “Poslanica” Petra Prvog govorio je glumac Slobodan Marunović, a izložbu „Svetac i kralj” organizovao je Narodni muzej Crne Gore.

 

Među prisutnima je bio i predsjednik HNV – a Zvonimir Deković.

Izvor : cetinjskilist.com