Dva izuzetna glazbena događaja na KotorArt-u

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. kolovoza 2023. - 12:01
Autor: 

Sinoć, u okviru KotorArt festivala, na dvije različite lokacije, održana su dva izuzetna glazbena događaja, različitih žanrova i sastava. U Kotoru, na Pjaci od Kina, koncert je održao Omladinski orkestar Zapadnog Balkana, na čelu s dirigentom Desarom Sulejmanijem, dok su se na Luštici Bay slušali zvuci mađarske world music grupe Cimbalibend. 

 „Mladi muzičari, okupljeni u orkestar od 2019. godine, pripremili su vrlo atraktivan program i publika je uživala uz  Mađarsku igru u g-molu, br. 1 i Mađarsku igru u D-duru, br. 6, Johanes Bramsa, Igre iz Galante Zoltana Kodalja, kao i Igranje sa Hačaturjanom: orkestarsku svitu iz baleta Gajane, Spartakus, i Maskarada. Pored zvaničnog dijela programa, mladi umjetnici izveli su i jednu od četiri nagrađene kompozicije savremenih kompozitora sa ovih prostora, a u pitanju je kompozitor Drinor Zymberi (1987) i kompozicija Folk Suite for Orchestra, nastala ove godine. Propraćeni toplim i dugim aplauzom, na bis su svirali čuveni Danzon No.2, kompozitora Artura Markeza. Ovo je drugi nastup Omladinskog orkestra Zapadnog balkana u Crnoj Gori, oba na festivalu KotorArt, a mladi umjetnici, kako iz Crne Gore, tako i iz regiona, imali su priliku da po prvi put sviraju sa udruženim snagama i iz zapadne Evrope. Koncert je dio turneje koju muzičari imaju u okviru još jednog evropskog projekta na kojem je festival KotorArt partner.  Cimbalibend koji čine Balaž Unger, cimbal, glas, Kornel Varga, gitara, vokal, Mate Soljmoši, violina, Gergelj Tot, kontrabas, Lerinc Baboš, bubnjevi, udaraljke oduševio je publiku pjesmama mađarske folklorne i etno-džez muzike cimbala. Ova nesvakidašnja grupa predstavlja multikulturalni bend koji publici pruža šokantno iskustvo pomoću virtuoznih instrumentalnih solističkih dionica, humora kroz muziku i istorijskog pogleda na Balkan. Vrlo su otvoreni prema različitim kulturama a muzičari svojim repertoarom pružaju nezaboravno iskustvo putovanja kroz vrijeme i prostor. Svi članovi benda imaju jaku ličnu vezu s autentičnom mađarskom narodnom muzikom. Veče je propraćeno sjajnom atmosferom i dobrom interakcijom muzičara i publike. Partner koncerta bila je Mađarska Ambasada u Crnoj Gori“. 

 Iako govorimo o potpuno različitim žanrovima, kao i sastavima, postoji jedna snažna nit koja spaja sinoćnja dva koncerta. Na jednoj strani slušali smo Omladinski orkestar Zapadnog Balkana sa 64 mlada umjetnika klasičnog repertoara, na drugoj petočlanu grupu koja je izvodila mađarsku folklornu i etno-džez muziku. Međutim, ova dva izuzetna sastava pokazuju i dokazuju koliko je muzička umjetnost fenomenalna platforma za spajanje i prevazilaženje različitosti, bez obzira na različite etničke, nacionalne, vjerske i kulturološke kontekste njihovog odrastanja i života. Članovi benda, kao i orkestra su izuzetni pojedinci koji su postali ambasadori ovog dijela Evrope u svijetu, a sopstvenim pozitivnim iskustvom srušili barijere nametnute prošlošću ili predsrasudama okoline u kojoj su odrastali. Zadovoljstvo nam je bilo ugostiti ova dva nevjerovatna sastava divnih priča i djelovanja. - istakli su iz PR službe festivala.