Božo Vrećo u Tivtu

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 11. ožujka 2016. - 8:46
Autor: 

Koncert  Božo Vrećo “A cappella sevdah “ očekuje vas u  Velikoj dvorani  tivatskog  Centra za kulturu 12. ožujka, s početkom u 20 sati.

Biografija

Božo Vrećo je umjetnik, interpretator i autor sevdalinki rođen 18.10.1983. godine u Foči. Odrastao je s majkom i dvije starije sestre, a otac mu je preminuo kada je imao 5 godina. Majka je slikarica i uvijek mu je pružala potporu da se bavi umjetnošću. Božo je slikao i prodavao svoja dijela ima i gotovu izložbu koju još ne želi da predstavi javnosti.

Što  se glazbe  tiče, samouk je, nikada nije išao na satove  pjevanja, niti je svirao instrumente, a glas vježba tako što prati instrukcije na Internetu. S  27. godina se odlučio za sevdalinke, jer se na taj način poistovjećuje s njenim junacima koji bi zbog ljubavi pretrpjeli sva stradanja.

Odrastao je s mnogo emocionalnih ožiljaka i neprihvaćanja u provincijskoj sredini. Život ga tijekom odrastanja nije mazio.

Živio je skromno, jer je njegova želja bila da se bavi glazbom  i da iskoristi šansu za koju je bio uvjeren da će mu se ukazati. Vrlo brzo je pozvan da gostuje na Face TV i upoznao je basistu Edvina Hadžića i gitaristu Dina Šutala s kojima je osnovao ansambl Halka što na staroindijskom jeziku označava dobrodošlicu svijetlosti. Bio je na korak da objavi solo album, na kraju je album izdao Gramofon. Prije Gramofona je imao dosta ponuda diskografskih kuća za izdavanje albuma.

2013. godine je s ansamblom Halka snimio album koji im je osigurao  mnoga gostovanja i rasprodate koncerte po Bosni i Hercegovini. Nakon dva albuma s ansamblom Halka, riješio je da snimi solo album “Moj sevdah”,  koji spada u a cappella sevdah, tj. način pjevanja bez pratnje . Jedini je koji danas piše i unapređuje sevdalinke, a njegova djela su dio filmova, kazališnih predstava i lako dolaze do srca ljudi.

Švedska ekipa a nacionalne televizije radi dokumentarac o Božu i sevdahu, njegovom životu, dualnosti i stvaranju.

Kaže da ne pripada samo jednoj religiji, već svim religijama Bosne i da vjeruje u Boga.

U slobodno vrijeme se bavi poezijom, slikarstvom, dizajnom, planira putovanja, a ranije je radio i kao profesor. Živi u Sarajevu, ali trudi se da što češće ide u Foču kod svoje obitelji.