Bokobran o obnovi crkvica na Verigama i o uspomeni na akademika Rajka Vujičića

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. veljače 2016. - 22:49
Autor: 

Treba voditi računa i dalje o ovim temeljito obnovljenim sakralnim objektima, i to ne samo o njima nego i o njihovu okruženju – kako intervencije u neposrednoj blizini ne bi narušavale njihovu izvornu vrijednost.

Uvodni dio emisije posvećen je nedavno preminulome akademiku Rajku Vujičiću iz Kotora koji je ostavio neizbrisiv trag na području povijesti umjetnosti Boke kotorske, ali i šire. Naročito je velik njegov doprinos na području istraživačkoga rada. Upravo to za Bokobran komentira i poznata hrvatska povjesničarka umjetnosti, sveučilišna profesorica iz Splita Ivana Prijatelj-Pavičić. Ističe koliko je akademik Vujičić utjecao na nju, na njezin istraživački rad, a u konačnici i na njezino bavljenje tematikom slikarstva Dubrovnika i Boke kotorske druge polovice 15. stoljeća, a posebno opusom slikara rodom sa Prčanja – Lovre Marinova Dobričevića.

Bokobran donosi nastavak priče započete u prethodnoj emisiji. Arhitektica i viša konzervatorica iz Kotora mr. sc. Zorica Čubrović govori o obnovi i zaštiti crkvica na Verigama posvećenima Bogorodici. Za potrebe obnove i zaštite obavljena su različita istraživanja kako arhivske dokumentacije tako i analiza postojećeg stanja na terenu.  Za ovaj vrijedan projekt obnove crkvica smještenih na tako jedinstvenoj lokaciji u zaljevu Boke prilikom predstavljanja publikacije u izdanju nakladničke kuće iz Perasta, „Gospa od Škrpjela“ – Zorica Čubrović je istaknula:

Sada su pred nama s pažnjom i ljubavlju, s osjećanjem za njihove vrijednosti i značaj, obnovljene obje crkvice. Put k tom trenutku podrazumijevao je puno odvažnosti i spremnost na savladavanje prepreka kako bi se uspostavila minuciozno ostvarena simbioza crkava i njihove okoline...

Trudom don Srećka Majića, koji je tijekom radova na pripremi tehničke dokumentacije i provođenja radova na restauraciji ovih dviju crkava, objedinio kreativne snage, znanje i plemenitost brojnih ljudi angažiranih na ovome pothvatu, nestala je slika koja je izazivala bolne utiske. Ozdravljen je prostor, uspostavljeni su oblici, ostvarena je harmonija u izgledu malih crkava... Dogodila se radost, praznik za oči koje ih gledaju s kopna ili s mora...

Na kraju je Čubrović naglasila kako treba voditi računa i dalje o ovim temeljito obnovljenim sakralnim objektima, i to ne samo o njima nego i o njihovu okruženju – kako intervencije u neposrednoj blizini ne bi narušavale njihovu izvornu vrijednost.

Kako su obnovljene crkve možete vidjeti na fotografijama koje je ustupila Zorica Čubrović, a emisiju  poslušajte u audiozapisu:

Audio: 
Bokobran 17062016 Obnova crkava na Verigama